Hefeweizen: En klassisk tysk vete öl

Amerikanska variationer tillför citrus och kryddor

Hefeweizen, den ursprungliga vete ölen , är fortfarande en av de mest kända bland de många stilar av öl som finns kommersiellt. Den härstammar i Tyskland och kan erkännas som den grumliga, bleka bryggan som lämnar mycket jäst i ett tomt glas.

Hefe översätts som jäst och weizen översätts som vete. Jäst i namnet hänvisar till det faktum att denna ofiltrerade öl förblir molnig tack vare den suspenderade jästen.

Denna jäst bidrar också till unika egenskaper för arom och smak av hefeweizen.

Hefeweizen Definierad

Hefeweizen (uttalad hay-fuh-veyt-ssenn inte haffie-vi-zon ) är det mer populära ordet bland amerikaner för vad tyskar kallar weissbier eller weizenbier . Denna stil föregår lagers och blek öl. Weissbier, som betyder "vit öl", beskrev ursprungligen vete öl eftersom de var blekare i färg till de typiska öl som bryggdes i Tyskland.

Vete öl var bland de som förbjuds enligt den tyska renhetslag som kallas Reinheitsgebot . Etablerade 1516, tillåter det väsentligen endast produktion av öl utan tillsatser eller icke kornkorn. På grund av populariteten hos Weissbier bland royalties var det den första stilen att få ett undantag.

Hefeweizen Producerad

Denna bayerska vete öl innehåller typiskt minst 50 procent vete malts, men vissa kan nå ett förhållande på 70 procent vete till korn. Toppfermenteringsstilen betecknar hefeweizen som en ale .

Det är generellt en skarp, dryckbar brygga med låg till måttlig alkoholhalt. Den suspenderade jäst ger hefeweizen sin mest anmärkningsvärda egenskap, ett grumligt utseende.

Även om många bryggerier producerar hefeweizen, kan en distinkt smakprofil användas för att beskriva denna stil . Klassiska hefeweizens noteras som söta och fruktiga med anteckningar av banan och kryddnejlika.

Vissa kommer även att ha ett bubbelgummi eller vanilj underton. Det är en vete öl, så det är tungt och har en full kropp.

Amerikanska hedeweizens är inte föremål för den strikta tyska produktionslagen, så de varierar lite mer i smak, med vissa bryggerier som använder en annan jäststam än det tyska receptet kräver och vissa lägger till citrus eller kryddor.

Hefeweizen konsumeras

Vete öl serveras bäst i en särskild stil av glas, kallad ett weizenbier glas. Det ser ut som en modifierad tulpan med en smal bas som öppnar upp till en bredare mitten och sedan smalnar något igen vid fälgen. Formen bidrar till att bilda det önskade vita huvudet när ölen hälls.

För att hälla hefeweizen, håll glaset i en vinkel och häll långsamt öl tills huvudet når fälgen. Vänta på att skummet löser sig, vrid sedan öl kvar i flaskan för att agitera jäst och fortsätt hälla.

Hefeweizen smakar bäst kallt och i ett glas som har sköljts i kallt vatten.

Det har blivit en amerikansk anpassning för att servera hefeweizen med en citronkil . Traditionalists and Bavarians frown på denna övning eftersom de känner att citrusen förringar den sanna smaken av ölen och förhindrar skapandet av ett perfekt skumhuvud.

Hefeweizen Explored

Här är några få människor att försöka när du börjar utforska denna vetegal: