Hemlagad Worcestershire sås Recept

Receptet på Worcestershire sås, uttalat " Wust ta sheer", går tillbaka till koloniala Indien, när den brittiske Lord Sandys köpte den under resor i Bengal. År 1835 beställde han ett par kemiker tillbaka i sin engelska hemstad Worcester för att försöka replikera den smak han såg. John Lea och William Perrins gav det ett tag men blev besvikna över resultaten. De fastnade krukorna i källaren och glömde bort dem.

Efter några år hittade Lea och Perrins flaskorna under ett tjockt lager av damm och bestämde sig för att ge såsen en annan chans. Under den oavsiktliga åldringsprocessen hade den utvecklat en rik och smaklig smak som identifierades av moderna foodies som umami . Samarbetspartnerna flaska mer, och en smak för Lea & Perrins Worchestershire sås spredt över hela Europa, till Amerika och över hela världen.

Nu är en generisk term, Worchestershire sås marknadsförs av många andra märken med några proprietära variationer i ingredienser. Lea & Perrins vakter noga med sitt ursprungliga recept för det fortfarande blomstrande bolagets Worchestershire-sås, men de viktigaste ingredienserna är ättika, ansjovis , tamarind , melass , vitlök och lök, tillsammans med socker och ospecificerade kryddor och kryddor.

Överväg att skapa din egen Worcestershire sås hemma. Det innehåller mycket ingredienser, men metoden är enkel.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm olivoljan i en stor kastrull och sauté löket tills det är mjukt, ca 7 minuter.
  2. Lägg till tamarindpasta, vitlök , ingefära och jalapeños. Koka över medium-låg värme i ytterligare 5 minuter.
  3. Tillsätt resterande ingredienser, ansjovis genom lime och rör om att kombinera. Koka upp, minska sedan värmen och sjuda, rör om och om i ca 5 timmar eller tills det är tjockt nog för att belägga baksidan av en sked.
  1. Torka Worcestershire såsen i glasflaskor eller burkar och kyl.

Anmärkningar:

Den ingrediens som mest sätter Worcestershire sås bortsett från andra bruna såser är tamarind, frukten av Tamarindus indica eller "Indian Date" på arabiska. Bössorna, som liknar en päronbruna ärtor, innehåller tjock, klibbig massa med dagtidens konsistens och en kryddig date-apricotsmak. Du kan köpa hela pods, göra din egen pasta från tamarindmassor eller köpa färdig pasta.

Färsk Worchestershire sås håller i en lufttät behållare i kylskåpet i flera veckor. För längre lagring, kan den i en kokvattenberedare enligt tillverkarens anvisningar.

Använd Worchestershire sås för att lägga till bakgrundsmat till kött, gravser, soppor och grönsaksjuicer. Det är också ett mångsidigt bordsmedel och en väsentlig ingrediens i blodig marycocktail .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 26
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 5 mg
kolhydrater 5 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)