Vilken typ av fisk är ansjovis?

Om du har stött på ansjovis på din Caesarsallad eller pizza , kanske du undrar vilken typ av fisk det är. Ansjovis är en liten, glänsande, silver / grön fisk av familjen Engraulis (Medelhavet och Europa) eller Anchoa (Nordamerika). Det är en saltvattenfoderfisk. Ansjovis är infödda till Medelhavet och Svarta havet och därmed mycket populär i lokalmat.

På liknande sätt som sill kör ansjovis i stora skolor.

De äter plankton och nykläckad fisk. Ansjovis äts i sin tur av andra fiskar, inklusive hälleflundra, haj och lax, liksom fåglar och marina däggdjur. Fiskare kan använda dem som betesfisk. De finns i tempererat vatten i stället för kalla eller väldigt varma hav. De skolar i brackade områden som vikar och flodmynningar där en flod träffar havet.

De största ansjoviskällorna är det peruanska ansjovisfisket, som dominerar med över 68 procent av fångsten. Det japanska ansjovisfisket är andra på över 19 procent och det europeiska fisket tredje på över 8 procent.

Ansjovis vs sardiner

Eftersom de är små, vanligen 5 till 8 tum långa, är ansjovis ofta förvirrade med sardiner ( Sardinella ansjovis ). På vissa områden används termen ansjovis och sardin utbytbart. Ansjovis är smalare och mindre än sardiner. Ansjovis har en mer intensiv smak än sardiner, så de används ofta i små mängder, medan sardiner ofta ätas hela.

Båda är oljiga fiskar. Sardiner är högre i omega-3-fettsyror än ansjovis, men båda är bra källor till fördelaktiga fettsyror. På grund av sin lilla storlek är de lägre i kvicksilver än större fisk. Ansjovis är emellertid en källa till amnesisk skaldjursförgiftning hos människor och fåglar när de matar under algblomningar och koncentrerar domoinsyra i deras tarmar.

Användningar av ansjovis i köket

De minuskulära skalorna på ansjovis är praktiskt taget obefintliga och huden är helt ätlig. Ansjovisfiléer framställs helt enkelt genom att sänka och bränna dem och sedan packa dem i olja eller salt. Ansjovispasta tillverkas också för att användas som ingrediens. Spanska boquerones syltas i ättika, vilket gör dem milda.

Ansjovis är anmärkningsvärda i kulinariska historien om salt och kryddor som ger umami, den smakfulla "femte smaken" som lägger till djup och läckerhet till rätter. De är basen av den romerska jästfisksåsgarum . Idag använder många såser ansjovis för att tillhandahålla umami, inklusive Worcestershire sås , remouladesås och fisksåser som vietnamesisk nuacmamma och Thai nam pla.

Många människor förnekar genast något recept som görs med ansjovis, omedelbart tänker på pizza eller kanske antipastosallad. Detta beror ofta på användningen av de billigaste, starkast flavored och saltade ansjovisna. Lite går en lång väg. Med hjälp av boquerones eller färsk ansjovis är tapas i Barcelona en glädje.

Många recept använder ansjovis för en smakbit där ansjovisna varken känns igen visuellt eller smaklökarna. Ansjovis är ofta den hemliga ingrediensen som du bara inte kan lägga på fingret på, det som gör receptet pop.

Mer om ansjovis

Lär ansöknings tips och tips för att använda dem bäst, inklusive ansjoviskvivalenter, åtgärder och substitutioner . En viktig del är att veta hur man väljer och köper ansjovis .