Tamarind Pasta: Så här köper du, gör och använd Tamarind

Tamarind är en klibbig, surt smakande frukt som växer i stora bruna böjor på tamarindträdet , ett vanligt fruktträd som växer över Asien och även i Mexiko (se foto av böjor nedan). Frukten avlägsnas från böterna och måste separeras från fröna för att kunna använda den. Smaken av tamarindfrukt är väldigt sur, så oavsett recept du gör behöver socker eller någon sortsättare. Tamarindens konsistens är mycket klibbig och pastaformig, och färgen på tamarindfrukter är mörkbrun.

I thailändsk matlagning används tamarind för en mängd olika rätter, från berömda Pad Thai nudlar till fisk och kyckling. Tamarind är också en vanlig ingrediens i indiska och mexikanska kök.

Vad är Tamarind pasta och var kan jag köpa den?

Tamarindpasta är bara frukten (skild från pod och frön) av tamarindträet till en färdigkokande pasta. Den kommer i en burk eller en plastflaskliknande behållare och en flaska är sannolikt allt du behöver under mycket lång tid, eftersom pastan är vanligtvis ganska stark och kondenserad. Tamarind pasta finns i vissa kinesiska / asiatiska livsmedelsaffärer, men du kanske har större lycka med att köpa tamarindpasta i indiska mataffärer. Det kan även köpas online (se Köp Tamarind Pasta).

Hur man lagar mat med Tamarind Pasta + Recept!

Tamarind pasta är lätt att använda med rätt recept (se nedan för några bra thailändska recept). Bara skopa det ur flaskan och lägg till rakt på ditt recept.

Tamarind pasta klargörs vanligtvis med andra ingredienser, men kan även blandas till okokade dips och chutneys. Tjockleken och styrkan hos tamarindpasta varierar mycket beroende på vilket varumärke du använder. Om det är en rinnande pasta, måste du lägga till mer för att få rätt smak. Smak-testa ditt recept för att uppnå rätt söt saldo, tillsätt mer pasta eller mer sötningsmedel tills du är nöjd med det.

Hur man gör din egen Tamarind Pasta hemma

Torkade tamarindpåsar kan köpas i klara paket på asiatiska / kinesiska matbutiker. Bössorna måste öppnas och frukten avlägsnas. Placera frukt i en kastrull med bara lite vatten (3 till 4 msk vatten till 1/4 kopp frukt) och låt 10-15 minuter mjuka. Avlägsna från värme och använd baksidan av en sked eller en potatismaskare för att försiktigt blanda frukten mot botten / sidorna av pannan. Sedan spänna för att få en brun vätska. Pressa frukten genom silen för att få så mycket massa som möjligt i vätskan medan du spänner ut fröerna. Din tamarindpasta är nu klar att användas. Observera att hembakade pastor tenderar att inte vara lika starkprovning som flaskavariationen, så du kan behöva lägga till mer i ditt recept för att uppnå samma smak.

Finns det några substitutioner för Tamarind pasta?

Ja, det finns två bra ersättare. Vinäger är en vanlig tamarind-ersättare och fungerar bra i rätter som Pad Thai Chicken . Om ditt recept kräver 1 msk. tamarind, ersätt helt enkelt med 1 msk. vinäger. Den andra ersättningen är färsk limejuice. Suppleant 2 msk. limejuice för varje 1 msk. tamarind pasta. Båda substituten fungerar bäst när mängden tamarindpasta är 2 msk.

eller mindre. Varken substitut fungerar bra om receptet du vill göra är baserat på tamarind som nummer ett smakämne (som i denna Thai Tamarind Fish ); i så fall måste du jaga lite tamarindpasta.

Det finns så mycket du kan göra med tamarind, och du hittar smaken mycket rik och unik smak. Tamarind är också en hälsosam ingrediens att laga mat med. Njut av!