Vitlök historia

Amerikanska foodies snubbed vitlök fram till 1940-talet

Vitlök historia

Ordet vitlök kommer från gammal engelska garleac, vilket betyder "spjut purjolök." Dateras tillbaka över 6000 år, är den infödd i Centralasien och har länge varit en häftklammer i Medelhavsområdet samt en frekvent krydda i Asien, Afrika och Europa.

Egyptier dyrkade vitlök och lade lera modeller av vitlöklökar i Tutankhamens grav. Vitlök var så högt värderad, det användes även som valuta.

Folklore håller att vitlökstödda vampyrer, skyddade mot det onda ögat, och avvärjdes av svartsjuka nymfer som sa att terrorisera gravida kvinnor och förlovade jungfrur. Och låt oss inte glömma att nämna de påstådda krafterna för vitlök som har blivit oroade genom åren.

Förvånansvärt blev vitlök frowned av foodie snobs i Förenta staterna fram till det första kvartalet av tjugonde århundradet, som nästan helt och hållet finns i etniska rätter i arbetsklassens grannskap. Men i 1940 hade Amerika huggat vitlök och erkände slutligen sitt värde som inte bara en mindre krydda, men som en viktig ingrediens i recept.

Pittoreska middagsslangen från 1920-talet hänvisade till vitlök som Bronx vanilj, halitosis och italiensk parfym. Idag konsumeras amerikaner ensam mer än 250 miljoner pounds vitlök årligen.

Mer om Vitlök:

Vitlök Matlagningstips och tips
Urval och lagring av vitlök

Varför luckar vitlök?
• Vitlök Historia


kokböcker

Den fullständiga vitlökälskarnas kockbok
Allt smakar bättre med vitlök
Den stora vitlökskokboken