Hemlagad pasta

Hur man gör färska pasta hemma

Även om det i dag är ganska lätt att köpa färsk pasta i en butik, är det något speciellt att göra det från början hemma: de tysta rytmerna att kneda degen, ansträngningen att rulla ut den, koncentrationen som är inblandad i att skära pastaen i remsor - "Korta räkningar och långa tagliateller, säg Bologna-folket, vet att de talar, för långa räkningar skrämmer män, medan kort tagliatelle är ett bevis på oerfarenhet hos den person som gjorde dem och ser ut som rester när de tjänstgjorde" skrev Pellegrino Artusi för ett århundrade sedan.

Kort sagt, att göra pasta hemma är tillfredsställande. Dessutom kan du göra exakt den form du vill ha och göra speciellt smaksatta pastor som är ganska svåra att hitta i butikerna. För att göra tillräckligt med hemlagad pasta för att servera 4 till 6 som en första kurs behöver du:

Gör en höjd med mjölet på din arbetsyta och skaka ut en brunn i mitten för att bilda en "vulkan" -form. Häll ägget i kratern, tillsätt saltet, och arbeta ägg och mjöl med händerna tills du har en smidig deg, tillsätt bara några droppar vatten, om det behövs, och inte mer.

Knippa degen i 10-15 minuter tills den är jämn, fast och ganska elastisk. Skimp inte på knådningen eller degen kommer att riva när du rullar ut den.

Därefter separera degen i 2 delar. Mjöl din arbetsyta (marmorplattor är idealiska för detta, även om trä eller Formica-arbete) och börja rulla ut degen, rulla ut från mitten, vända den över ibland och mjölma det som nödvändigt för att hålla det från att hålla fast .

För att hålla pastapacken från att bryta, när den har nått en viss storlek, rulla den upp runt valsen och vänd sedan in valsen. Du kan, när du rullar upp arket, sträcka det försiktigt genom att hålla fast den fastgjorda delen och dra försiktigt bort med valsen. Fortsätt att vända och rulla tills du har ett ark som är nästan transparent - så tunt som en dime, eller tunnare, om du klarar det (pastaen blir nästan dubbelt i tjocklek under tillagningen). Emilierna, erkända mästare av hembakat pasta, säger att du borde göra en svett när du rullar ut arket.

När du väl har rullat ut arket, använd det antingen för att göra fylld pasta som ravioli eller tortellini , eller för lasagne , eller skär den i breda remsor.

För att göra långa nudlar, som pappardelle, tagliatelle eller fettuccine, rulla degen i ett rör och skör sedan röret i rundor med önskad bredd och skaka dem försiktigt för att separera trådarna. sätt dem att torka på en hyllan eller mellan två stolar, med stöd av en ren kökshandduk eller trähandtag (du ser ofta detta på italienska landsbygden).

Rulla ut den andra delen av deg och skär den som du gjorde först.

Koka pastan i saltat, kokande vatten .

Eftersom det är nytt, kommer det att laga mat på bara 3-5 minuter. Låt det inte överkokas! Mjukt vetemjöl har mycket mindre gluten än durumvete som används i kommersiellt beredda torra pastor, och blir följaktligen blötsamt om den överkryssas.

Att göra pasta för hand gör ansträngning och övning, och om du gör det ofta kanske du vill investera i en pasta maskin . Det finns två typer:

Medan pastaprodukter inte fungerar för allt ( tortelli di patate är till exempel gjorda med tjockare degen), de är en stor hjälp.

En av de roligaste delarna om att göra färsk pasta hemma är att det är lätt att lägga till renade grönsaker, nötter, choklad, färska örter eller andra ingredienser till din deg för att få ett brett utbud av härliga nyanser.

En sak att komma ihåg är att tillsatsen av vissa ingredienser kommer att påverka degens konsistens, vilket blir mindre elastisk och följaktligen svårare att rulla ut. Därför kan du inte lyckas få arket så tunt som du skulle ha ett ark gjord av bara mjöl och ägg.

Eftersom fukthalten i grönsaker varierar från sats till sats, är mjölkmängden vägledande. Om degen kommer ut för fuktig och klibbig, lägg till mer mjöl (du lär dig att bedöma hur mycket du behöver med erfarenhet).

Grön Spinatpasta

Det här är den mest klassiska färgen och används för att göra pasta paglia e fieno (halm och hö pasta) - en kombination av grön och gul tagliatelle, som ofta serveras med krämsåser eller salsa ai funghi ( svampsås ). Grön pasta är också ett utmärkt alternativ när man gör lasagne eller ravioli. För att göra det behöver du:

Tvätta spenatbrunnen, stryk den grovt och värm den i en kruka med bara vattnet som klibbar till bladen. Tillsätt en nypa salt och rör om det tills det är helt vitt (5 minuter), låt det svalna och pressa det ordentligt för att avlägsna all fukt du kan.

Rengör spenaten och kombinera den med andra ingredienser när du gör degen. Som variationer kan du också använda vilda gröna eller nässlor (använd handskar när du väljer och tvättar dem).

Röd morot-tomatpasta

Proportionerna liknar dem för grön pasta:

Skala morötterna, tärning dem och låt dem simma tills de är mjuka i lätt saltat vatten. Töm dem väl, purpur dem och returnera dem till kruken. Tillsätt tomatpastaen och värm försiktigt, rör om hela tiden tills den har blivit ganska fast. Kombinera grönsaksblandningen med övriga ingredienser när du gör degen. Om du vill ha pastaen riktigt röd, kan du skämma bort med morötterna och bara laga ett tomtpasta, men i så fall kommer den resulterande pastaen att vara ganska sur och kommer att kräva något i linje med en krämsås för att balansera den.

Chokladpasta

Detta är en jämförelsevis ny tillsats till pastaskycklingen, och är gjord med osötat kakaopulver:

Kombinera alla ingredienser, och gör pasta som du normalt skulle. I motsats till vad du kan förvänta dig är det inte sött. Det kommer att fungera ganska snyggt med rika, viltbaserade pastasåsar.

Parmesanostpasta

När det gäller färg är detta verkligen inte så annorlunda än vanligt, men det är en trevlig smakförändring:

Du behöver inte salt på grund av saltinnehållet i Parmigiano. Kombinera ingredienserna och fortsätt som vanligt, krydda den färdiga pastan med osaltat smör och salvia eller en lätt tomatsås. En varning: På grund av osten håller inte denna pasta sig bra.

Orange Squash Pasta

Inte morot den här gången, men squash: Välj en med apelsin kött (pumpa kommer att fungera).

Skala och tärning squashen, kassera frön och strängar, och koka bitarna i lätt saltat vatten i ca 30 minuter. Dränera bitarna väl och puré dem; Om pastaen var för flytande, värm den i en kruka, rör om den tills den har förtjockats. Använd pastaen för att göra pastaen.

Speckled Fresh-Herb Pasta

Dessa är en överraskande glädje, och eftersom styrkorna av örter varierar från tid till annan, kommer de aldrig att vara ganska desamma från sats till sats.

Den exakta mängden örter varierar beroende på de örter du valde och deras styrka. Torka i vilket fall som helst, torka dem torrt, ta bort löv från stjälkarna och skörda bladen. Kombinera ingredienserna och gör pastaen. Den bästa såsen här kommer att vara osaltat smör och en lätt dammning av revet Parmigiano. (Obs! Du kan också använda hela blad av en mild ört, till exempel persilja, när du rullar degen genom en pasta maskin för att bädda in i pastapackorna. Detta gör en särskilt underbar lasagne eller pappardelle. Se nästa sida för instruktioner .)

Svart bläckfisk-bläckpasta

Dessa är lite oroliga första gången man ser dem, men är perfekta med grädde, fiskbaserade såser.

Kombinera ingredienserna och gör pastaen som vanligt.

Porcini svamppasta

Kastanjmjöl fungerar ganska bra i pasta. Andelen du vill ha är 1/3 kastanjmjöl till 2/3 vit mjöl; figur det vanliga antalet ägg.
Ett annat alternativ att göra ljusbrun pasta är en 50-50 blandning av helvete och vanlig mjöl.
Ett tredje, överdådigt alternativ är att använda torkad porcini :

Stek porcini i 10 minuter i en liten mängd kokande vatten, dränera dem väl och reservera vätskan. Blanda porcini. Stryk vätskan, som kan innehålla sand, i en panna, lägg till porcini och värm, omrör hela tiden tills blandningen har förtjockats. Låt svampen svalna och kombinera dem med andra ingredienser när du gör pastaen. Denna pasta kommer att vara härlig med osaltat smör och en dammning av ost, eller en enkel krämsås.

Lilla Bietpasta

Den perfekta saken för fans av Florens Viola (violett) fotbollslag, som har slitit lila helt sedan tvätttjänsten gjorde ett misstag med sina röda tröjor under 20-talet.

Koka betor om det behövs, skölj det om det behövs, tärning det, blanda det, sätt pastaen i en fin muslinpåse och pressa ut så mycket juice som möjligt.

Kombinera pasta med resterande ingredienser och gör pastaen. Denna pasta tenderar att spricka när den torkar, så använd den så snart du har rullat arket som möjligt.

Pasta präglad med färska örtblad

Gualtiero Marchesi, Italiens mest respekterade kock, gjorde dessa på en matlagning för några år sedan, och de är mest imponerande.

Använd dem för att göra stora ravioli av den sorten som är enkla rutor vars kanter är täppta ner runt fyllningen och servera dem helt enkelt, med osaltat smör och riven ost, så att såsen inte täcker mönstret. Han använde en handdriven pasta maskin för att göra pressningen.
Gör pasta efter det vanliga receptet som anges på sidan 1 i denna artikel, och rulla ut det till standardtjockleken. Därefter ta väl tvättade stekar persilja eller andra gröna örter och knippa bort stjälkarna så att endast löven förblir. Skär pastaen i remsor ungefär dubbelt så bred som bladen, borsta ena sidan av en remsa med lite kallt vatten och lägg ner en rad blad, separera dem med ungefär en halv tum. Täck med en andra remsa och kör smörgåsen genom pastaprodukterna. Bladen kommer att synas genom pastan. Fortsätt att göra remsor och springa dem genom pastaprodukterna tills hela degen används.

Slutligen en specifik pastaform:

orecchiette
En typisk pasta från Puglia regionen, formad som små öron. Hur man gör dem, med flera såsförslag.

(Redigerad av Danette St. Onge)