Hur man gör potatisgnocchi, med variationer

Trött på pasta och tycker inte om att göra en risotto?

Gnocchi (uttalad NYO-kee), små, ömma dumplings gjorda med pojkar är ett utmärkt alternativ. När de är ordentligt ordnade, är de lätta och ömma, med en liten tugga. De är fantastiska med alla sorters såser , från en enkel tomatsås till den rikaste köttsås. Florentinerna kallar dem topini (små möss), som kan ge en viss förvirring utanför Toscana; En av min frus moster orsakade en gång i en restaurang i Rom när hon såg någon annan som åt gnocchi och bad om topini.

Servitören sa att det inte fanns någon, och när hon insisterade var det, hade hon sett dem, gick han för att få ägaren, som stiffly informerade henne om att det inte fanns några möss i hans restaurang. Så småningom blev missförståndet klart och hon hade hennes topini.

Basic Potato Gnocchi (gör 4-6 portioner)

När du gör gnocchi ska du ånga potatisarna istället för att koka dem. Om du inte har en ångare, sätt de råa potatiserna i en metallkolare, sätt kolven i en stor kruka, fyll krukan med vatten till strax under kolven och sätt potten, täckt och koka. Potatiserna kommer att utföras på 30-45 minuter när en spett penetrerar dem men de är fortfarande fasta.

Skala och mash potatisarna medan de fortfarande är heta (en potatisritare eller matkvarn fungerar mycket bra för att masha dem).

Krydda potatisarna med en nypa salt och sakta knåd i tillräckligt med mjöl för att få en ganska fast, jämn, klibbig deg - exakt hur mycket mjöl beror på hur fuktig potatisen är.Rul degen i rep om så tjock som fingret.

Klipp repen i 1-tums bitar, och försiktigt poängtera bitarna i tvärriktningen med en gaffels tand (eller rulla dem över ytan av en gnocchi-bräda om du har en). Eller du kan försiktigt trycka dem mot insidan av en krökt ostrist.

Valet är upp till dig.

Koka gnocchi i rikligt saltat kokande vatten, ta bort dem med en slitssked 1 till 2 minuter efter att de stiger till ytan av vattnet och flyta. Töm dem väl och servera dem med några blad av färsk salvia, smält unsaltat smör och riven Parmigiano-Reggiano-ost, eller med köttsås eller tomatsås eller pesto .

varianter:

Grön Spinat Gnocchi:
Montera ingredienserna för grundläggande gnocchi och ånga potatiserna. Under tiden puré en packad 1/2 kopp spenat (färsk eller tinad fryst). Arbeta pureen i potatismos tillsammans med mjölet (du behöver mer mjöl än med grundläggande gnocchi) och du kommer att ha gröna gnocchi. Servera dem antingen med tomatsås eller med osaltat smör, färsk salvia (figur ett par blad per diner) och riven ost.

Rosa tomatgnocchi:
Montera ingredienserna för grundläggande gnocchi och ånga potatiserna. Samtidigt hakas 5 stekar persilja och värmer dem med 1/3 kopp tomatsås och 1 krossad vitlöksklyfta i 2-3 matskedar olivolja. Smörj blandningen i ca 5 minuter, ta bort den från värmen och släng vitlöket. arbeta tomatsås i degen, tillsätt mer mjöl om det behövs, och du kommer att ha rosa rosa gnocchi.

Dessa är särskilt trevliga med osaltat smör, salvia (ett par blad per diner) och riven ost, på sommaren.

Svampgnocchi:
Montera ingredienserna för grundläggande gnocchi och ånga potatiserna. Under tiden branta 1/4 kopp torkade porcini svampar i bara tillräckligt varmt vatten för att täcka i 10-15 minuter. När svampen har mjukat, ta bort dem från vattnet (spänna och förvara vätskan) och hök dem fint med 1 vitlöksklyfta och 5 persilja persilja. Smörj blandningen i några minuter i 2-3 matskedar olivolja, och när vitlöket har blivit genomskinligt, rör om 1/4 kopp torrt rött vin och svampens vatten. Fortsätt att laga mat tills det mesta av fuktigheten har avdunstat och blandningen är ganska tjock, men inte stel. Ta bort det från värmen och arbeta det i gnocchi-deget och tillsätt mer mjöl om det behövs.

Dessa kommer att vara trevliga med osaltat smör och riven ost som en första kurs, och kan också fungera som ett ackompanjemang till en rik gryta (speciellt om det serveras med en annan grönsak eller sallad). I båda fallen servera dem sprinkled med en garnering av hackad färsk persilja.

SAUCES FOR GNOCCHI:

Ordet " gnocco" refererar till en form mer än en specifik ingrediens - vad man skulle kalla en liten dumpling på engelska. Som sådan finns det många recept för gnocchi, några som kräver potatis och andra som inte gör det. Här är ett urval:

[Redigerad av Danette St. Onge]