Allt om Sofrito: Ursprung, Historia och Variationer

Varumärke Latin Mix datum till 14-talet Spanien

Sofrito används i matlagning i hela Karibien och särskilt i Puerto Rico och Dominikanska republiken. Det är en doftande blandning av örter och kryddor som används för att krydda otaliga rätter, såsom grytor, bönor, ris och ibland kött. I de flesta fall är sofrito grunden på vilken resten av receptet är byggt. Hundratals recept från Latinamerika och andra latinamerikanska länder börjar med att säga " Gör en sofrito ". Det är en integrerad del av det latinska köket, men sofrito har inte sitt ursprung där och det är inte exklusivt för karibiskt eller latinamerikanskt matlagning.

Ursprung och historisk bakgrund

Ordet "sofrito" är spanska. Det innebär att lätt steka någonting, till exempel genom sauting eller stekning. Det är en teknik som de spanska kolonisterna tog med sig när de bosatte sig i Västindien och Latinamerika som började i slutet av 1400-talet.

Men sofrito är mycket äldre än det. Den första kända omnämningen av tekniken kallas " sofregit " i "Libre de Sent Soví", ca 1324. Denna kokbok från den katalanska regionen i Spanien är en av de äldsta i Europa, så det är säkert att säga att sofrito har varit en ingrediens och en teknik i katalanska köket sedan medeltiden.

Vi kan också se en korrelation till sofrito i härledningen av katalanska ordet "sofregit", som kommer från verbet sofrefir , vilket innebär att steka eller steka lätt. Den katalanska tanken att steka lätt menade att steka långsamt över en låg flamma.

Den första sofregit var helt enkelt en confit av lök och / eller purjolök med bacon eller saltfläsk tillsatt om de var tillgängliga.

Så småningom tillsattes bland annat örter och andra grönsaker. Tomater blev inte en del av sofregit tills Columbus tog dem tillbaka från Amerika i början av 1500-talet. Dagens spanska sofrito innehåller tomater, paprika, lök, vitlök, paprika och olivolja.

Karibiska Variationer

Sofrito-blandningar varierar i färg från grön till orange till ljusröd.

De spänner också i smak från mild till skarp till kryddig.

Tekniskt sett är sofrito inte ens ett recept eller maträtt; det är en metod för matlagning. Detta förklarar varför det finns så många variationer baserade på sociala och kulturella faktorer. Smak och ingredienspreferenser skiljer sig från land eller ö, liksom andra sociokulturella skillnader.

Sofrito äts på så många olika sätt som det finns metoder för att göra det. Eftersom det vanligtvis är det första att gå in i en matlagningspott, kan den vara lätt sautad för att ta fram smakerna av aromaterna. Men ibland, i andra recept, tillsätts inte sofrito till slutet av tillagningstiden, och det används även ibland som en bordsås för grillat kött och fisk.

Internationella variationer

"Libre de Sent Soví" hade ett stort inflytande på franska och italienska kök.

Det är vanligt att hitta liknande sofrito-tekniker i Frankrike, kallad mirepoix , och i Italien, kallad soffrito eller battuto. Portugal har en version som heter refogado. Spanska tog tekniken till sina kolonier i hela Latinamerika, där det fortfarande kallas sofrito, och till Filippinerna, där det kallas ginisa.