Fantastiska fördelar med pumpa frön i dina juice och smoothies!

En liten historia

Pumpa frön är de skrovtäckta kärnorna som växer inom inte bara pumpor, men också de flesta andra vinterkvash. De kan köpas torra rostade från din lokala stormarknad, eller steka din egen hemma - inte mer än 15 till 20 minuter för att behålla sin högsta näring!

Även känd som pepitas, de är infödda till Sydamerika, där de har blivit värda och ätit i tusentals år. Så långt tillbaka som 10.000 år sedan var pumpor en del av de tre systrarna - squash, majs och baljväxter - så ofta i gammalt jordbruk.

4000 år sedan prisade aztekerna sina medicinska egenskaper som en anti-mikrobiell. Modern forskning har bekräftat detta och andra fördelar med pumpa frön!

Användningen av detta frö reste med handelsvägar till Europa och Asien, där det blev en populär ingrediens i Mellanöstern, Grekland och Kinas mat!

Fantastiska fördelar

Pumpa frön är rika på vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror, B-komplexa föreningar och fytonäringsämnen!

Zink är ett mineral som är exceptionellt högt i pumpafröet. Zink hjälper till att bekämpa prostatacancer, godartad prostatahyperplasi och symptom på förkylning och influensa.

Lignaner i pumpa frön har nyligen fått uppmärksamhet inte bara för deras möjliga roll i kampen mot prostatacancer, men också bröstcancer.

Olika ovanliga former av E-vitamin har nyligen hittats i pumpafrön som stärker vårt immunsystem såväl som vår hud och ögon.

Pumpa frön är också rik på mineralerna mangan, magnesium, fosfor, järn, koppar och selen.

Mangan hjälper oss att bekämpa infektionssjukdomar och sänka dålig eller LDL, kolesterol. Det hjälper också till att förebygga blodbrist och kan även hjälpa till med att bilda starka ben. Mangan är ett essentiellt mineral för bearbetning av kolhydrater, protein och kolesterol.

Pumpa frön är även en stor källa till protein!

Detta smaskiga mellanmål ger en mängd B-komplexa föreningar, inklusive niacin, folater, riboflavin, tiamin, pyridoxin och pantotensyra. Dessa är väsentliga för produktion av energi, för ett hälsosamt matsmältningssystem, för optimal hjärnans, nervsystemet och minnets optimala funktion, för en hälsosam graviditet, för att bekämpa anemi och vissa cancerformer, motstå hjärt- och kärlsjukdomar, njursstenar och minska de effekter av premenstruellt syndrom och morgon sjukdom! Phew!

Pumpa frön ger också tryptofan, ofta kallad naturens sovande piller! Tryptofan hjälper till att bekämpa depression. Lägre nivåer av denna neurala fytonutrient har till och med varit förknippade med bipolär sjukdom och obsessiv tvångssyndrom (OCD)!

Tänk på pumpa frön nästa gång du gör din juice eller smoothie inte bara för deras näringsmässiga fördelar men för deras läckra smak!

Vad du behöver

Hur man gör det