Almond Fact Sheet - Allt om mandel

Allt du någonsin velat veta om mandlar

Om du använder mandel i bröd eller muffins, hittar du att rosta mandelerna först förstår inte bara den underbara smaken, men det kommer också att hålla dem från att sjunka i smeten. Mandelar kan användas framgångsrikt i kombination med de flesta grönsaker, frukter och kött, men speciellt skina med fisk, kyckling och rissvarta rätter. Naturligtvis är mandlar naturliga i desserter.

Almond Botanical Name

En del av plommonfamiljen, mandelträdet ( Prunus dulcis, Prunus amygdalus ) är infödd till Nordafrika, Västasien och Medelhavet.

Det engelska ordet mandel härstammar från franska amande , som i sin tur är ett derivat av det gamla latinska ordet för mandel, amygdalus , som bokstavligen betyder "tonsilsplommon". Forntida romare hänvisade också till mandlar som "grekiska nötter", sedan de först odlades i Grekland. Botaniskt talande är mandlar en frukt. På trädet ser frukt eller drupe ut som en liten, långsträckt persika med en hård gröngrå skal. När det är moget öppnar skinken öppet för att avslöja skalet som i sin tur innehåller nötköttet.

En mandel med något annat namn

Du kommer att upptäcka att mandlar hänvisas till av många olika namn runt om i världen. Dessa kan omfatta Jordaniska mandlar, bitter mandel , bajame, mandel, almendra, ametlla, badem, mandel, mandel, pili, manteli, amandes, améndoa, zanmann, mandula, möndlu, badam, mandorla, mandeļu, migdolas, migdałowy, amêndoa, migdală , almendra, mlozi, almon.

När du surfar på mataffären hittar du att mandlar kan ta många olika former.

Du finner att skivade, hela, skivade och blancherade mandlar är lättillgängliga samt produkter som mandelsmör, mandelkonserver, mandelmjöl, mandelmjölk, mandelolja och mandelpasta.

Val av mandel

Du hittar mandlar som är skallade med skinn och blancheras utan skinn. Om du hittar dem i skalet skaka det.

Om det rasar mycket, är chansen att det blir åldrande och krympande. Köp hela mandlar och hugga eller skiv dem före varje användning för den färskaste smaken. Åldrade mandlar blir svåra. För att kontrollera om rancidity, skiv mandel i halva och leta efter en solid vit textur hela tiden. Om den är gulaktig eller har en bikakestruktur, är den vägen förbi huvudet och bör kasseras.

Almond Storage

Förpackade naturliga mandlar kan förvaras i oöppnade förpackningar på en sval, mörk plats upp till 2 år. Oöppnade rostade mandlar kan lagras under samma förhållanden upp till 1 år. Båda kommer att hålla ännu längre om det är kylt. Mandel pasta kan förvaras i kylskåp upp till 2 år. När du har öppnat förpackade mandlar, var noga med att lagra dem i en lufttät behållare eller förseglad baggie med luften utpressad på en sval, torr, mörk plats (helst i kylskåp) och använd inom 3 månader. Läs mer om mandelförvaring .

Mandlar och din hälsa

Högt i enomättade fettsyror och kolesterolfria, mandlar kan hjälpa till att minska kolesterol, vilket minskar risken för hjärtsjukdomar. De är också höga i E-vitamin, en potent antioxidant som hjälper till att förhindra ackumulering av plack i artärerna. Eftersom mandlar är rika på arginin , bör de undvikas av dem som har en tendens till kalla sår eller herpesinfektioner.

Arginin tenderar att aktivera viruset. Läs mer om mandel och hälsa.

Mer information om djupet

Prov Almond Recept