Vad är Kale och hur är det förberett?

Kale är en mörkgrön, bladgrönsak som ingår i kålfamiljen. Förutom mörkgrön är kale också tillgänglig i en mängd andra färger som lila, vita och till och med rosa. Även om en del av kålfamiljen växer, växlar kale inte i ett tätt bundet huvud, på långa, fibrösa stjälkar som kaskader ut från mitten av ett gäng.

Denna lätta växande grönsak kan tåla kalla temperaturer och odlas därför i många klimat.

Före medeltiden var kale en av de vanligast odlade grönsakerna i Europa. Kale är fortfarande en vanlig grönsak i hela Europa idag, liksom andra delar av världen som Afrika, Sydamerika och Asien. Kale har vunnit popularitet i USA bland hälsoentusiaster på grund av dess höga fiber-, vitamin- och mineralinnehåll.

Hur är Kale förberedd

Kale kan ätas rå eller kokta. Vissa sorter av kale kan vara ganska fibrösa när rå så många föredrar att äta denna gröna kokta. Oavsett om det är okej eller kokt, bör den styva, litet träaktiga stammen avlägsnas innan den konsumeras.

Råskål läggs ofta till sallader och kan använda en oljebaserad förband för att mildra de räfflade bladen. Råkål har en lite bitter smak , som kan vara en fin kontrast till söta eller nutty smaker som honung eller tahini .

Kale kan också ångas, sauteras, kokas, bakas eller omröras stekt. För en enkel skål, kan kale snabbt sautéed med vitlök, salt och peppar tills den blöts.

Kale är en populär tillsats till soppor och grytor, eftersom dess stabila löv håller sig bra för att koka, det ger en hel del näring och det lägger till en pop färg och konsistens.

I Asien är kale en vanlig ingrediens i grönsaksrör frites. Återigen står de starka bladen bra upp till de höga temperaturerna, vilket säkerställer att de håller sig intakta och inte vilar bort under kokningsprocessen.

I Förenta staterna kombineras kale ofta med andra gröna som collard eller rovblad och braiseras i timmar med en skinkhock tills det är ömt. Kale har också blivit en populär ingrediens i frukt och grönsaker smoothies eftersom det erbjuder mycket fiber och näringsämnen. Bake kale tills den bildar en skarp "chip" har blivit ett populärt hälsosamt potatischip alternativ.

Kale Nutrition

Liksom andra mörkgröna bladgrönsaker är kale hög i kalcium, järn, betakaroten och vitamin C. Kale är en del av korsgruppen grupp grönsaker (tillsammans med kål, blomkål, broccoli och andra) som har studerats för deras cancer-fighting egenskaper. Kale är också en bra källa till dietfibrer.

Hur man köper och lagrar Kale

Kale kan köpas i en massa med stammar intakta eller förhackade och baggade med stammarna borttagna. Hur som helst bör bladen ha en djup, vibrerande färg och känna sig skarp och robust. Håll dig borta från luddiga, tråkiga eller gula färgade blad.

Kale ska sköljas bra innan du konsumerar eller lagar mat eftersom de lockiga bladen kan fälla mycket sand, smuts, buggar eller annat skräp. Tvätta bör göras precis före matlagning eller konsumtion, snarare än före lagring, eftersom blöta löv kommer att bli snabbare.

Eftersom kale är ganska robust kan den vara färsk i kylskåpet upp till fyra eller fem dagar. Håll kalen löst förpackad och i grönsaksskarparen för att tillåta luftflöde men förhindra överdriven torkning.