Grenouille: Fransk för Grodben

Ordet grenouille (uttalat "gruh-noo-EE") är det franska ordet för groda, och i kulinariska konsten hänvisar termen grenouilles (eller cuisses de grenouilles ) till grodben.

Grodben är en av två franska livsmedel som, åtminstone när jag var barn, skulle enbart omnämnandet av allvaret leda till att alla bryter in i gränserna hysteriska gigglar av misstro (den andra är naturligtvis sniglar).

Men det beror på att jag inte är fransk.

Jag är inte heller från söder, och för många barn som växer upp på någon av dessa ställen är tanken på grodben utan tvekan något mindre exotisk.

Och det händer så att grodben är riktigt bra. Jag skulle säga att de smakar som kyckling, men det är inte helt sant. Deras struktur är väldigt mycket som kyckling. Och brödningen (om den är förberedd på det sättet) smakar som att bryta, och kryddor och smakämnen smakar alla som de smakar och många gånger har du smakat alla dessa saker i samband med kyckling. Men grodor smakar som grodor - det vill säga lite sumpiga och fiskiga. Gilla om kyckling kom från en damm.

Det är svårt att beskriva, men förhoppningsvis är du nyfiken nog att när du har chansen försöker du dem.

Benen är den enda ätbara delen av grodan, men de kan vara ganska köttiga. De måste skinnas och sedan blötläggas i kallt vatten innan de kokas. Huden är ganska lös och lätt att gå av.

Jag säger det här inte för att du sannolikt någonsin kommer att göra det själv. Men det är sant. Och medan huden är, antar jag att det är ätbart, det är tufft och slimigt och bra, froggy. För att inte säga att man ska blyga bort från verkligheten av vad man äter. Men som jag säger är det också ganska tufft.

Du måste också ta bort fötterna.

En klassisk fransk förberedelse av grodben , kallad cuisses de grenouilles à la Provençale , innebär att muddgradarna i kryddat mjöl smörjs och sedan sutéer dem i smör eller olivolja med vitlök och hackad persilja. En annan teknik är att först blomma froskbenen och sedan bröd dem och fritera dem.

En annan beredning, som är något mer komplicerad, innebär att man groddar grodbenen i vitt vin tillsammans med smör, citron och svamp. När grodbenen är kokta tas de och svamparna bort och läggas åt sidan medan såsen minskas och sedan förtorkas med ett samband - en blandning av äggulor och grädde.

När såsen är förtjockad, returneras grodens ben och svampen till såsen och värms tills den är uppvärmd och sedan färdig med smör, citron och färskhackad persilja. Denna beredning är känd som cuisses de grenouilles à la poulette .