Vad är Jasmine Rice?

Jasmine Ris Beskrivning, sorter, förberedelse och var att köpa den

Jasmine ris är en doftande långkornig ris som odlas huvudsakligen i Thailand. Denna mängd ris, även känd som Thai Hom Mali eller Thai doftande ris, är den vanligaste typen av ris som används i thailändska och andra sydostasiatiska rätter. Jasmine ris är prisat för sin lätta, fluffiga konsistens, mjuk nötaktig smak och blommig doft.

Kvaliteter av jasminris - Arom och konsistens

Blommiga doften av jasminris är naturligt förekommande och kan skilja sig beroende på när riset skördas.

Doften av jasminris är starkast när riset är friskt och kan minska helt i äldre ris, speciellt när det lagras felaktigt. Av detta skäl bör jasminris användas inom sex månader efter köpet och hålls alltid i en lufttät behållare.

Även om jasminris inte anses vara ett klibbigt ris , är det lite mer klibbigt än vanligt vitt ris och kan användas för applikationer där ris måste formas till former.

Varianter av jasminris

Jasmine ris kan köpas polerat (vitt) eller opolerat (brunt). Andra sorter kan bero på säsongen där den skördas. Våren ris kommer att ha en lättare mer delikat smak medan ris skördas senare i säsongen kommer att vara stark och robust.

Jasmine Rice vs Basmati Rice

Jasmine ris jämförs ofta med ett annat populärt långkornigt ris, indiskt basmati-ris. Även om det liknar det aromatiska basmatiriet, är smaken, strukturen och aromen av jasminris något annorlunda.

Basmati ris är också åldrat innan de säljs. För de-hårda foodies bör jasminris vara reserverat för thailändska rätter, medan basmati-ris bäst serveras med indiska rätter. Trots deras skillnader använder många människor de två omväxlande i sina recept.

Hur man förbereder jasminris

Jasmine ris kan framställas på samma sätt som vanligt vitt ris , även om det vanligtvis kräver mindre vatten.

Tack och lov, för de av oss som är engelsktalande, skrivs engelska matlagningsanvisningar vanligen på förpackningen av varumärken som säljs i USA. Du kommer att vilja följa instruktionerna noggrant för att få de bästa resultaten för ditt ris.

Jasmine ris är särskilt ljust och fluffigt när det ångas i motsats till kokt. Av denna anledning är bambuångkorgar och riskokare utmärkt alternativ för matlagning av jasminris. Se hur man lagar jasminris steg för steg .

Var kan man köpa jasminris

Även om jasminris huvudsakligen odlas i Thailand, har det ökat i popularitet över hela världen. Jasmine ris odlas nu utanför Thailand och kan hittas i de flesta större stormarknader i hela USA.

I mataffären kan jasminris normalt hittas i både den asiatiska matavsnittet och i den vanliga risgången. Jasmine ris säljs ofta i större fem pund eller tio pund väskor och är vanligtvis bara lite dyrare än vanligt vitt ris. Kontrollera asiatiska marknader och etniska livsmedelsbutiker för en större mängd jasminris.