Allt om persilja

Så här köper du, lagrar och använder persilja

Parsnips kan se ut som feta vita morötter, men de är, trots vad vissa blåser kan kräva, sin egen grönsak. De är inte de välsmakande råa mellanmål som morötter kan vara, men deras nutty smak är utsökt till roster, soppor och grytor.

När är persilja i säsong?

Persilja skördas huvudsakligen på hösten och finns tillgänglig från lagring genom vintern. Kall hjälper till att omvandla sitt stärkelse till socker, så en senare skörd eller långvarig kylförvaring, långt ifrån att vara en skada, kan söta upp dessa krämiga vita underverk på ett läckeraste sätt.

Hur köper och lagar jag persikor?

Leta efter ljusa, mycket fasta, relativt släta pastiner. De borde, som de flesta frukter och grönsaker, känna sig tunga för sin storlek. Det här tipset är särskilt viktigt när du väljer persilja, eftersom de kan bli uttorkade eller vända extra träiga om de inte lagras ordentligt.

Om du har turen att köpa persilja med sina greens fortfarande fästa, bör gröna se färskt och fuktigt ut. Ta bort gröna när du får dem hem för längre lagring.

Förvara persiljan kyld och lindad i plast. Färska pastinetter håller en vecka eller två ordentligt lagrade.

Hur kokar jag persilja?

Persilja har en stor, tydligt nutty smak. Liksom morötter kan de skruvas och ätas med skalen, men kommer att ha en mer öm, likformig konsistens om du tar dig tid att skrälla dem.

Alla utom de allra allra yngsta och tunnaste av persilja kommer att ha en ganska woody kärna. Det bästa sättet att mildra effekten av detta är att skära parsnips i kvarter i längdriktningen och sedan skära ut och kasta bort kärnan. Det är mörkare och lätt att skilja från den ömta delen du vill äta.

När kokt tills ömt parsnips har en härlig stärkelsehaltig konsistens som fungerar vackert rostad eller tillsatt till soppor och grytor. Lägg på parsnips på samma sätt som du skulle lägga till morötter eller potatis till grytor, veta att de kommer att ha en nuttier smak än morötter och en sötare, mer distinkt och mindre stärkelseig smak än potatis.

Eller prova dessa parsnipspecifika recept:

Vet också att arsnipar parar särskilt bra med andra rotgrönsaker som potatis, morötter, sellerirot och rovor. Jag gillar att klippa dem i bitar (avlägsna den träiga kärnan, förstås) och laga dem ihop med potatis när man gör potatismos för att lägga till en lite nutty kant.

Få fler bra idéer för matlagning av persilja med 10 fantastiska sätt att använda rotgrönsaker .