Vad är kryddor?

I kulinariska konsten hänvisar ordet krydda till någon torkad del av en växt, annat än bladen, som används för kryddor och smakar ett recept, men används inte som huvudingrediens. Varför inte bladen? Eftersom de gröna bladartade plantorna som används på detta sätt anses vara örter . Varje annan del av växten, inklusive torkad bark, rötter, bär, frön, kvistar eller något annat som inte är den gröna lövdelen, anses vara ett krydda.

Idag producerar Indien cirka 75 procent av världens kryddor. De skapade till och med den indiska insekten för kryddorforskning som ägnades åt studier av kryddor.

Exempel på kryddor

Kanel är barken av ett träd. Kardemumma är en fröplatta. Allspice är en torkad bär. Klöver är torkade blomknoppar. Dessa är alla exempel på kryddor. Observera att kryddor används i torkad form medan örter kan användas antingen färska eller torkade.

Tips för matlagning med kryddor

En sak att tänka på när du lagar mat med kryddor är att kryddor börjar förlora sin smak när de är markerade. Så, när det är möjligt, är det bäst att mala dina kryddor omedelbart innan du använder dem, istället för att använda kryddor som redan är markerade. Du kan använda en kaffekvarn eller mortel och pistel för detta ändamål. Även om du bestämmer dig för att använda en kaffekvarn kanske du vill använda en endast för kryddor och en för kaffebönor för att inte oavsiktligt smaka din morgonbrygga!

Går kryddor ut?

Medan kryddor inte egentligen förstör eller ruttar, kommer de att förlora sin smak över tiden. Eftersom kryddor i allmänhet läggs exakt för att lägga till smak, är det bäst att använda dem under en viss tid. Om det inte är möjligt att slipa dina egna kryddor, försök att använda de färskaste kryddorna du eventuellt kan. Som en allmän regel bör mark kryddor som är äldre än sex månader ersättas.

Heltork kryddor kan vara i upp till två år om de lagras ordentligt.

Hur man lagrar kryddor ordentligt

Kryddor varar längre när de lagras på ett svalt, torrt ställe. Så att hålla krukar med kryddor intill din spis kommer att avsevärt minska deras livslängd. En sluten krydda rack eller lagra dem i en ogenomskinlig behållare hjälper dina kryddor att hålla sin smak längre.

Näringsvärde

Kryddor brukar användas i små mängder för att smaka rätter vilket innebär att de lägger till några kalorier till måltider. Detta betyder inte att kryddor inte orsakar stor påverkan på din kost; de kan vara ett bra sätt att lägga till nödvändiga vitaminer och mineraler.

Kryddor i historien

Eftersom majoriteten av världens kryddor kommer från Sydostasien, bidrog spicehandeln till att driva global ekonomi från medeltiden. Silk Road var en farlig och lång handelsväg som gick från Kina till Europa. Segling hjälpte till att påskynda kryddans försändelse. På jakt efter en snabbare rot till Indien valde Christopher Columbus att segla öster och landade i Nordamerika istället. Det menas att detta misstag i kontinenter är varför indianerna blev felaktigt benämnda "indianer".