Vad är vinbär?

Hur man köper, lagrar och använder färska vinbär

I USA betyder "currants" ofta Zante currants (aka torkade korintruvor) som är mer eller mindre bara små russin. Färska svarta, röda eller vita vinbär (bilden här) är inte allmänt tillgängliga, men värda att söka om de är vuxna nära dig.

Torkade svarta vinbär tillverkas och säljs också. De ser mycket ut som Zante-vinbär, men är ännu mindre. Många tycker att de smakar väldigt bättre, med en djupare, bärig smak, och de används ofta i scones , bullar och tårtor .

Färska vinbär

Rika vinbär är medlemmar i Ribes- familjen av blommande buskar. Dessa små bär är läckra när de ätas fräscha. De varierar i färg från djup mörkrila till lysande rubinröd till en nästan genomskinlig vit. Alla sorter har en ljus syraspark för att balansera deras sötma och en hel del tanniner som kan göra din munpuckare. Använd dem fräscha i fruktsallader, speciellt bärblandningar eller garnera efterrätter med sin vackra färg.

Friska vinbär är inte alltid lätta att hitta i USA Leta efter dem på bondmarknader och specialaffärer-de säljs fortfarande på stammen, som vinodlat tomater, ofta inbäddat i kartongproducerande lådor som fikon eller bär. De är under säsongen under sommaren, mycket som bär och säljs ofta tillsammans med blåbär eller björnbär.

Hur man använder färska vinbär

Vinbär är ganska vanliga i fransk matlagning . Friska vinbär kan användas som blåbär, och i likhet med björnbär eller hallon, i tårtor och pajer och andra desserter, inklusive sorbet eller sorbettårtor.

Eller använd dem i puddingar, som den berömda danska rödvinbärspudding .

Svarta vinbär är också läckra som används med vilt, ofta kokta i en enkel sås och ihop med anka eller vilt. Vita vinbär är mer känsliga och oftast används av dem som kan hitta dem, färska.

Hur man sparar vinbär

Liksom alla bär har färska vinbär en relativt kort livslängd.

De är bäst lagrade löst inslagna eller täckta och kylda. Skölj färskt vinbär strax innan du använder dem och torka dem försiktigt noggrant med en ren handduk. Som med alla bär, tvätta inte dem före tid - exponering för extra fukt kommer bara att förkorta sin livslängd, vilket får dem att mögla eller ruttna i kylskåpet.

För längre lagring kan vinbär frysas precis som andra bär : lägg dem i ett skikt på ett bakplåt, frys till frysta, överför till förseglingsbara plastpåse och håll frusna i upp till sex månader. (För mer detaljerade instruktioner, se Hur frysa vinbär .)

Hur man behåller vinbär

Röda kronor är vanligtvis bevarade, särskilt som röd currant gelé eller jordgubbar röda vinbär konserverar . Röda vinbär av alla slag brukar användas med fläsk, lamm eller vilt, eftersom de bär med sig den signifikanta sura kanten av de färska frukterna, vilket gör dem till den perfekta folien för starkt smakrika kött som dra nytta av lite sötnos med de serveras.

Vinbär kan också torkas. Det bästa sättet att torka dem själv är att använda en dehydrator.