Turkiskt Circassian Chicken Recept

Circassian kyckling eller Çerkez tavuğu (cher-KEZ 'TAH'-voo-oo) är säker på att bli ett favorit turkiskt recept . Det är ett bra exempel på hur turkiska kockar gör snygga, smakrika och näringsrika rätter ur mycket enkla och billiga ingredienser.

Dishens historia

Circassian kyckling är en rik pasta som är gjord med krossade valnötter, kyckling och lager förtjockad med gammalt bröd. Det serveras kallt som en aptitretare och gör en bra maträtt för underhållande.

Den är väldigt tillfredsställande och full av smak, så lite går långt. En sked eller två med lite rostat bröd eller kakor är faktiskt mycket fyllning.

Så, om det här är en turkisk maträtt, vem är Circassiansna? Circassiansna var ett stamfolk som historiskt bebodde sträckningen av land som skiljer Svarta havet med Kaspiska havet.

Idag är detta område känt som Kaukasus som gränsar till det moderna Turkiet i nordöstra. Circassian kyckling gjorde sin väg till turkiska köket under den ottomanska perioden när det ottomanska riket kontrollerade mycket av denna region.

Idag är Circassian chicken en aptitretare eller meze av val i Turkiet och serveras till speciella gäster hemma eller i bättre restauranger. Testa det vid din nästa öppna buffé eller som spridning för kakor nästa gång du har gäster.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tvätta din kyckling och lägg den i en stor, täckt kastrull. Fyll pannan med vatten för att bara täcka kycklingen. Tillsätt salt, peppar, skalad lök och morot hela. Koka upp, täck och minska värmen. Låt kycklingen simma långsamt tills köttet faller av benen.
  2. Medan din kyckling lagar mat kan du krossa dina valnötter . Det traditionella sättet är att krossa dem mellan två lager av vaxpapper med hjälp av en rullpinne. Detta gör att den naturliga oljan från valnötterna kan blandas med blandningen för bästa smak och konsistens. Om du har bråttom kan du bearbeta valnötterna i en matprocessor för att göra ett fint pulver.
  1. När kycklingen är grundligt kokad, håll kåpan täckt och låt den svalna. När kycklingen är cool nog att hantera, ta bort den från buljongen och lägg den på en separat tallrik. Ta bort lök och morot och kassera dem.
  2. Använd gummihandskar, separera allt kött från benen och kassera alla ben, hud och grizzle. Dra sedan de stora köttbitarna i små remsor.
  3. Medan buljongen fortfarande är varm, spänn den genom en fin trådfilm i en stor skål. Lägg till ditt gamla bröd till buljong i skålen och bryt upp det med fingrarna så att det inte finns några stora brödstycken.
  4. Tillsätt de krossade valnötterna, krossad vitlök och paprikan och blanda dem ordentligt. Slutligen tillsätt den strimlade kycklingen och blanda tills den är kombinerad. Justera saltet till din smak. Täck och kyl i några timmar före servering.
  5. Förbered din maträtt för servering, sprid blandningen i en grunt servering. Dekorera toppen med valnöthalvor. Blanda en tesked paprika med en matsked olivolja och drizzle den "röda" oljan över toppen för sista handen.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 440
Totalt fett 31 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 95 mg
Natrium 452 mg
kolhydrater 8 g
Kostfiber 2 g
Protein 34 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)