Amba sås

Amba är ett populärt maltostkondiment i Mellanöstern som är särskilt vanligt i Irak, Saudiarabien och Israel. Det liknar en indisk mango chutney.

I israkisk mat serveras amba ofta över skaldjur, på kababs och ägg. I Saudiarabisk mat serveras det ofta på en aptitretare med bröd, ost, ägg och olika kött. Amba serveras vanligen som en toppning i israeliskt kök, vanligtvis för falafel , shawarma och den mycket populära sabichsandwichen .

Härifrån i popularitet med falafelsmörgåsar innehåller sabich stekt aubergine och hårdkokta ägg fyllda i en pitoficka tillsammans med israelisk sallad av tärnad gurkor och tomater, hummus, tahini och en bra mängd amba drizzled över toppen. Den kombinationen av ingredienser kan låta lite konstig om du aldrig har provat det, men det är faktiskt en anmärkningsvärd smak som matchar och den söta, sura och kryddiga mangosåsen knyter allt samman. Om en mer traditionell amerikansk smörgås är din preferens, prova ambaen över en skivad kalkonlambissmörgås.

Traditionella kryddor för amba är senapsfrön, kummin, sumac (som har en distinkt citronsmak) och fenegreek, med lite bitter smak och söt lukt. Brunt socker balanserar värmen från chili peppers och cayenne för rätt mängd söt och kryddig.

Observera att traditionella amba-såsrecept brukar kalla om obehandlade gröna mango som du sedan ska mogna i solen i flera dagar. Detta recept är en mer praktisk genväg med mogna färska eller konserverade mango.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm canolaoljan i en stor panna över låg temperatur. Tillsätt senapsfrön och, när de sputter, sätt värmen till låg och tillsätt den tärnade chili peppar. Koka i ytterligare en minut.
  2. Skala, gropa och tärna mangonerna och sätt i pannan tillsammans med citronsaften.
  3. Tillsätt brunt socker och vatten i 1/4 kopp steg och rör om tills sockret har löst sig.
  4. Fortsätt koka och rör om tills alla mangobiter är ömma. Fortsätt att tillsätta vatten efter behov.
  1. Rör i kumminen, fenegreek, mark sumac, cayennepeppar och salt.
  2. Smaka på kryddor och anpassa saltet till din smak.
  3. Avlägsnas från värme och låt svalna. Häll i en burk eller behållare och kyl.
  4. Låt sitta i kylskåp åtminstone över natten för att utveckla smakerna och använd sedan som kryddor som önskat.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 129
Totalt fett 4 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 632 mg
kolhydrater 24 g
Kostfiber 2 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)