Allt om olivolja

Användning och tips för olivolja

Olivolja är högt för sina hälsofördelar så ofta som för dess unika smak. Men inte alla olivoljor är likadana. När en gång olivolja avicionados insisterade på att den enda goda olivoljan kom från Italien eller Frankrike, har olivoljor från Spanien, Grekland och Kalifornien fått erkännande för sina unika smakprofiler.

Det finns underbara olivoljeproducenter i Kalifornien, några som till och med pressar och tappar olivolja av olivolja (oljor från specifika olivsorter).

Lär dig om olika typer av olivoljor och hur man köper, lagrar och använder den här läckra oljan nedan.

Olive Oil Health Properties

Olivolja består huvudsakligen av enomättade fettsyror och kolesterolhalten. Det innehåller också antioxidanter och vitamin E. Lär dig mer om hälsofördelarna med olivolja.

Olive Oil Grades

Oliveolja är graderad baserat på hur oliverna bearbetas och den sura oljens surhetsnivå. För maximal smak och hälsofördelar, köp extra jungfruolja. Läs mer om typer av olivolja.

Hur man lagrar olivolja

Värme, ljus och luft påverkar alla olivolja på ett negativt sätt. Olivolja lagras bäst i tätbara metallburkar eller mörka glasflaskor för att skydda oljan från ljuset. Dessa förmörkade behållare ska sedan hållas borta från ljus och värme. Den glasflaskan olivolja bredvid kaminen? Den smarta satsningen säger att oljan är rancid.

Hur man smaka på olivolja

Professionals smaka olivolja slätt, från en sked eller liten kopp.

De luktar det först och noterar dofter innan de smaka på det. De nypa sedan oljan och låt den belägga sina mun och notera syrsyra, brådska och fruktighet.

Hemma, smaka på olivolja genom att doppa en del vanligt vitt bröd i oljan (baguette eller ciabatta fungerar bra) eller gör som de professionella gör och helt enkelt slurpa det vanligt.

Om det blir svagt, så som olivolja kvar i värme eller ljus gör det ganska snabbt, kommer det att få en skarp bit som inte är önskvärt brådskande. Det kommer att göra din munpuckare i stället för sparken på baksidan av halsen, som mer skarpa olivoljor tenderar att ha. Få fler tips från mitt blogginlägg Så smakar du olivolja.

Tillagning till olivolja

När du går till besväret och bekostnaden av att köpa högkvalitativ olivolja, använd den där den kan lysa: att klä salater och drizzle på disken. Oliver av mindre kvalitet kan göra en bra matolja.

Medan olivolja används i scads av recept, här är några där smaken och till och med den unika texturen av olivolja spelar en viktig roll:

Bakade varor gjorda med olivolja (som denna italienska honungskaka ) stanna längre, var noga med att leta efter olivoljespecifika recept, eftersom olivoljens smak måste balanseras mer än vegetabilisk olja eller smör.