Purslane med spänd yoghurt och vitlök kallas "Yoğurtlu Semizotu"

Har du någonsin hört talas om purslane? Purslane är en grön, grönskande grönsak som ibland anses vara en ört eller ett ogräs.

Det har varit närvarande i många gamla kokkonst över hela världen i tusentals år. Olika kulturer har olika övertygelser om dess näringsmässiga och till och med andliga fördelar.

I verkligheten är purslane mycket bra för dig. Det är högt i vitamin C, och tro det eller inte, Omega-3 fettsyror! Det är en ogräs som ska räknas med.

Här är receptet på en av mina favorit kalla turkiska "meze" rätter som innehåller purslane. Som i många medelhavs- och Mellanösternkocker är purslane också vanligt i turkiska köket där det används både i varma och kalla rätter.

I det här enkla receptet lämnas fräscha purslanblad, eller på turkiska, semizotu (sem-EEZ 'oh-TOO') omgiven av en pisk av tjock, krämig ansträngd yoghurt, som liknar grekisk yoghurt och krossad vitlök. Den fina pärlan i den färskt purslanen passar perfekt med yoghurten och vitlöket ger extra slag.

Denna maträtt är underbar serverad som en aptitretare eller sallad. Det är fantastiskt spridda på rostade bröd, kakor eller ätas rakt upp av den forkfula.

Det är också mycket snabbt och enkelt att förbereda med bara några ingredienser. Du kan hitta färsk purslane i jordbruksmarknader och specialbutiker gröna livsmedelsbutiker. Ibland kan du även hitta vild purslan som växer i din egen bakgård.

Vad du behöver

Hur man gör det

Först avskurna eventuella rötter från purslanen. Jag tvättar alltid och dränerar det två gånger för att det inte finns någon jord eller grit kvar på bladen.

Separera bladen från stjälkarna. Du kan spara stammarna för användning i andra recept om du vill. Vrid bladen i en salladspinner för att ta bort eventuell extra fuktighet.

I en separat skål, piska ihop de andra ingredienserna med en trådvisk tills mjuk och krämig. Justera mängden salt och peppar till din smak.

Lägg till purslanbladet och blanda väl ihop. Se till att alla löv är täckta med yoghurtblandningen.

Du kan servera det omedelbart, eller täcka och kyla det i flera timmar eller över natten. Smaken blir faktiskt bättre om sallan vilar ett tag. Rör det försiktigt noga innan det serveras.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 193
Totalt fett 10 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 24 mg
Natrium 165 mg
kolhydrater 20 g
Kostfiber 1 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)