Tepåsar

Historia, Typer, Användningar och mer

Vad är (och inte) en tepåse?

En tepåse (eller "teabag") är överens om att vara en liten, porös väska som används för att branta te. Dessa påsar kan vara förseglade och fyllda med tealaves eller de kan vara öppna och tomma (så att tebryggaren / drickaren kan fylla den med helbladste ). Många tepåsar har en sträng fastsatt för att göra dem lättare att ta bort från bryggfartyget, men det gäller inte alla tepåsar.

Vanligtvis bär tepåsar med en sträng också namnet på deras producent eller typen te på ett litet papper i motsatta änden av strängen från teposen själv.

Ursprunget av teväskor

Tepåsens ursprung är genomsyrad i legenden. I början av 1900-talet sägs en teimportör med namnet Thomas Sullivan ha snubblat på teckensuppfinningen helt av misstag. Berättelsen har det att han, som så många andra teimportörer av tiden, hade en vana att skicka prov av sin senaste import till potentiella köpare. På tiden var te högt värderat och mycket dyrt enligt dagens standarder, så den vanliga behållaren för dessa prov var en metalltenn. Sullivan bestämde sig för att sänka kostnaderna ett år och skickade sina prover i handgjorda silkesmuslinpåsar (som liknade små säckar) i stället för de prickigare tebrickorna.

Och så berättar historien att många av Sullivans kunder såg denna nyfångade förpackning och tyckte att det var en infusionsmetod snarare än bara förpackningar.

De tappade påsarna direkt i vattnet och var stolta över att det var enkelt och enkelt att brygga och att städa upp efteråt. Dessa kunder lade ovanligt stora order, vilket gav Sullivan ännu mer glädje än de hade varit. Men när de fick sina beställningar var de crestfallen.

Var var påsarna de älskade så mycket? De skrev till Sullivan och han insåg vad han hade hänt på. Han började producera mer och mer av dessa nya "tepåsar", som andra gjorde på tiden.

Sullivan misslyckades med att patentera sin uppfinning, förmodligen för att han var sen i spelet. Hans kunder fick tepåsar från honom, men patentbyrårekord visar att andra lämnade patent som började 1903! Oavsett var det hans kommersiella (om än oavsiktliga) användning av tepåsar som började sprida sig runt om i världen och resulterade i deras enorma popularitet idag.

Historien om olika typer av teväskor

Vid den tidpunkt då Sullivan populariserade tepåsen började många tepåseproducenter experimentera med olika material för sina tepåsar, till exempel cheesecloth, gasbind, cellofan och perforerat papper. Pappersfiber utvunnit som dagens föredragna tepåse material. Handsömda väskor ersattes av maskinsynade. Senare uppfann William Hermanson (en av grundarna av Technical Papers Corporation of Boston) värmeförseglade tepåsar och sålde sitt patent till Salada Tea Company 1930.

1944 ändrades teppens typiska form från "säckens" stil på väskan till den nuvarande vanliga rektangulära stilen med tepåse.1952 patenterade Lipton Tea-företaget den så kallade "flo-thru" väskan, som har fyra sidor i stället för två och som var avsedd för dem som brygger i muggar snarare än små tekoppar. Liksom pyramidväskan uppmuntrar den här stilen med tepåsar mer vatten att flöda genom tebladen och ger en snabbare infusionsstyrka, starkare brygga.

Tetley lanserade den runda tepåsen 1992 i kraft av tung marknadsföring. Det var mer av en visuell förändring än en funktionell.

Pyramid tepåseformen uppfanns av Brooke Bond (moderbolaget till Förenade kungarikets PG Tips, och ett temärke som fortfarande är populärt i Indien idag). Det ger te 50 procent mer utrymme att flytta än en platt tepåse, uppmuntrar till bättre infusion och passar också för muggar och tekannor istället för små koppar.

Under de senaste åren har så kallade "strumpor" blivit populära bland några fullblöta tedrycker.

Dessa är inte en tepåse i ordets sanna mening, men är stora, tepåse-liknande infusörer som är gjorda av liknande material och som är engångsartade. De kan fyllas med bladen efter eget val och sedan vikas, klippas eller binds för infusion, sedan avlägsnas och kastas bort efter att teet bryggs.

Kvalitet te påsar?

Många tefynare tar emot bruk av tepåsar. Anledningarna är trefaldiga.

För det första begränsar tepåsar mängden utrymme som tebladen har för att unfurl under steeping processen. Det betyder att helbladsprodukter sannolikt bara släpper ut några av deras smak och näringsämnen i koppen eller krukan, och så mycket av nyans och nytta som finns i högkvalitativt te kommer att gå vilse när det är brant i en tepåse.

Den andra anledningen till att tefiskare ofta förtäver tepåsar bärs ut ur den första anledningen. Tidigt i tepåsens historia insåg deras säljare att deras vanliga teblad inte kunde expandera helt i tepåsar. Så började de bryta eller hugga bladen så att de skulle ha mer ytarea utsatta för vatten och att införa mer fullständigt, trots det begränsade infusionsutrymmet. Detta drag mot mer brutna löv resulterade så småningom i användningen av många brutna tecken och utvecklingen av CTC-te . Dessa teer är (i allmänhet) sämre än helbladet te i alla aspekter men en - förmågan att infusera snabbt och fullt i begränsat utrymme. * Så ger bekvämligheten med te-väskor en väldigt sämre brygga.

* För att vara rättvis finns det tre andra områden där dessa typer av te är "bättre" än helbladste. De är billigare. Pund per pund, de kan producera mer portioner av te om du bara smittar löven en gång. Och om du pratar om en krydda / ört / blomma blandning med en blandning av täta och fluffiga ingredienser, är det lättare att jämnt mixa och dela te med tepåsar än vad det är med lösa bladblandningar.

Den tredje anledningen till att de flesta tefiskare undviker tepåsar är standardiseringen. När tepåseproducenter ser ofta standardisering som kännetecken för kvalitet, ser många tefiskare det som helt bredvid punkten.

Du ser te från ett enda ursprung och en viss årstid är som en vinranking. Det är helt unikt tack vare de enastående väderförhållandena som producerade det, och det kommer inte heller att vara speciella omständigheter eller det särskilda batchet någonsin igen. Denna otroliga mängd tear, aromer, framträdanden och kroppseffekter (dvs. rörelsen av qi det genererar) är mycket av det som teälskare älskar om te, så tanken på att förlora allt som för standardisering verkar bra, galen mot din typiska te älskare.

Under de senaste åren har det varit något av en trend mot att fylla olika typer av tepåsar med " specialteor" , såsom helbladsprodukter och exotiskt smaksatta blandningar. Med detta sagt har termen "specialte" utvidgats inom tepåsar och används nu ofta för att beskriva praktiskt taget allt annat i en tepås än ett högt standardiserat, blandat svart te i en väska! Så om du vill ha de bra grejerna är det bäst att tänka utanför tepåsen, så att säga.

Popularitet på Tea Bags

Även om en tefiskare kommer att berätta att teet är mycket bättre när det lämnas för att infilera fritt (och när det inte är gjort av de olika typerna av blad som används för att fylla de flesta tepåsarna där ute) är tepåsar oerhört populära runt mycket av värld. Statistik om preferens / användning av tepåse visar att tepåsar används av så många som 98 procent av amerikanerna och 96 procent av brittiska invånare. Dessutom används tepåsar i Indien, Japan och andra länder.

Initialt var tepåsar bara populära i USA, delvis för att de uppfanns i USA och delvis för att amerikanerna bara älskar vad som sparar tid och ansträngning. (Jag säger detta som en amerikansk!) De var allmänt tillgängliga i USA före 1920-talet och spred sig inte till Förenade kungariket fram till 1953, när Tetley Tea lanserade den första tepåsen för den brittiska marknaden.

Bekvämligheten med tepåsar?

Tepåsar sägs ofta göra tebro och dricka extremt bekvämt och enkelt. Allt du behöver för att göra te med en tepåse är varmt vatten och ett bryggfartyg, vanligtvis en tekanna eller en rån. (Det är självklart värt att notera att många te kan bryggas i en tekanna eller en krus utan någon form av väska. Istället kan de bryggas med användning av en infusionsmedel eller, om typen te är lämplig för den, helt enkelt lämnat att branta tills teet är fullt. Dessa te består vanligtvis av större löv, som inte kräver en sil och är lättare att städa upp än sina mindre motsvarigheter.) Efter att ha bryts till önskad styrka kan tepåsen avlägsnas och lägg åt sidan. (Några tehus, kaféer och restauranger kommer att placera speciella tang för att ta bort tepåsen från potten eller mugget och en liten tallrik eller förpackningsbehållare för kasserade tepåsar på bordet när de serverar te. Sedan verkar dessa ytterligare verktyg för att besegra Syftet med enkelhetens tepåse, inte de? Varför inte bara använda en sil, infusionsmedel eller gaiwan istället?)

Vanliga användningsområden för tepåsar

Tepåsar är, som du kanske gissar, mest vanliga för att göra te för att dricka. Det finns emellertid andra vanliga sätt på vilka tepåsar används. Dessa användningsområden inkluderar:

Te Väskor Former

Det har skett många innovationer i form av tepåsar genom åren. De tidigaste tepåsarna var säcklika i form. Senare blev tepåsar plana och rektangulära. På 1950-talet uppfann Lipton den flerdimensionella "Flo-Thru" tepåsen, vilket gav löv mer utrymme att öppna. Och under de senaste decennierna har runda tepåsar, pyramidtepåsar och till och med pinneformiga rör av perforerad folie lagts till i växande lista med tepåsar där ute. Nu finns det till och med en perforerad film i form av en pinne som behöver omröras för att den ska infiltreras. (Det heter Tstix.)

Även om dessa nya former kan känna sig nya för många konsumenter, har forskare visat att formen inte spelar någon roll - det handlar bara om storlek. Det betyder att runda tepåsar inte är bättre än kvadratiska eller rektangulära, men 3-D-former (som pyramidpåsar) är troligen ett bättre val eftersom de ger bladen mer utrymme att införa.

Tepåse Material

Tepåsar är vanligtvis gjorda av filterpapper, bomullsmuslin eller "silken" livsmedelskvalitet (som nylon eller PLA / Soilon). De kan förseglas med lim, en häftklammer eller ingenting (vilket betyder att tepåsen är vikad, förseglad med värme eller förseglad med ultraljud). Och de har ofta en blekt eller oblekt bomullsträng och ett pappersmärke som indikerar varumärket eller typen av te som finns i påsen.

Filterpapper tenderar att vara standard tepåsmaterial. Fast det är blekt är det relativt miljövänligt och giftfritt.

Bomullsmuslin är en mer specialprodukt. Det är ofta oblekt, men det tenderar att ge smak åt te.

Matkvalitetsplast (säljs ofta som "silken" tepåsar) är gjorda av olika typer av plast. Det finns två fördelar med dessa påsar. En är att de är halvtransparenta, så att du kan se bladen, kryddor, blommor etc. inuti dem. (I Frankrike kallas pyramidversionerna av dessa påsar ibland "kristall" -påsar, eftersom de skimrar och ser lite ut som transparenta kristaller). Den andra är att de vanligtvis används för att tillverka pyramidformade tepåsar, vilket smälter te bättre än de flesta andra tepåseformar (men ändå inte lika bra som lösa teinfusioner!). Det finns emellertid några nackdelar att silka tepåsar. Först är de plast, vilket är lite av ett wonky val för något att sätta i varm vätska du ska dricka. För det andra är nylonpåsen absolut inte biologiskt nedbrytbara (till skillnad från pappers- och bomullsmuslin). Dessutom är de "majsbaserade" plastpåsäckarna gjorda av industriellt producerad, genetiskt modifierad majs som har varit så tungt bearbetad på väg att den är en tepåse att den inte längre innehåller några gener. Usch! Vidare är påståendet att denna typ av plast är biologiskt nedbrytbar, tvivelaktigt, eftersom de inte uppfyller FTC: s handelsnormer för biologisk nedbrytbarhet.

Te Väskor vs Lösbladste

Det finns många anledningar att jag skulle förespråka att du dricker lösbladstea över att dricka te från en väska. Men jag är partisk. Jag är en teälskare! Jag älskar ritualen att dricka te. Jag älskar att sakta ner och njuta av mitt te istället för att skyndsamt förbereda det och dricka det på språng. Jag älskar att hitta och använda vackra tevaror. Jag älskar det när jag slutar dricka ett te, kan jag använda bladen för att laga mat, eller för kompost, eller till och med torka dem som chagra . Jag älskar oändliga ** olika te typer tillgängliga för mig (i motsats till det begränsade utbudet av standardiserade blandningar som finns i förfyllda tepåsar). Jag älskar till och med att priset per kopp lössbladstee ofta är mindre än priset per kopp för en tepåse.

** Om du inkluderar tidsfaktorn är det ingen överdrift! Varje skörd av te är annorlunda. Det innebär att varje vår och hösten varje sommar och vinter varje te från varje gård, skog, trädgård eller plantage i världen kommer att vara annorlunda.

Men det finns skäl att så många föredrar tepåsar också. Om du uppskattar bekvämlighet över njutning är tepåsar definitivt ett alternativ för dig. Om du värdesätter standardisering av sort, välj tepåsar. Om du vill ta tid och ansträngning ta reda på vilka tepåsar är "mer hållbara" när du bara kan gå med det mest hållbara alternativet (ingen tepåse), så är det rättvist och jag kan inte argumentera med det. Dessutom skulle jag helst inte argumentera! Jag skulle hellre njuta av mitt lösa bladte med ett leende.