Vad är vitpeppar?

Vitpeppar lägger till unik smak på kinesiska rätter och annat kök

Vitpeppar är känd för sin skarpa bit och används för att lägga till extra smak för kinesiska soppor, marinader för kött och fjäderfä och spicier stir-frys. Den används också i vita såser och rätter som potatis där färgen på svartpeppar skulle förringa skålens utseende. Vad är vitpeppar och hur skiljer det sig från svartpeppar eller Sichuan pepparkorn?

Hur vitpeppar är producerad

Som svartpeppar kommer vitpeppar från den torkade frukten av pepparväxan, piper nigrum .

Med vitpeppar avlägsnas den mörka ytterhuden av pepparfrukten genom blötläggning innan fröet torkas. För att göra svartpeppar plockas unripa pepparbär och sedan torkas de, vilket svärmer huden och lägger till smakämnen.

Vitpeppar är gjord av helt mogna pepparbär. De blötläggs i vatten i ca 10 dagar, vilket leder till jäsning. Därefter avlägsnas deras skinn, vilket också tar bort några av heta piperinföreningarna, såväl som flyktiga oljor och föreningar som ger svartpeppar sin arom. Som ett resultat har vitpeppar en annan smak och värmekomponent än svartpeppar.

Hur skiljer smaken av vitpeppar sig från svartpeppar?

Vitpeppar beskrivs som spicier och fruktigare än svartpeppar, men mindre komplexa. Vissa säger att det har en smaklös eller jordisk smak andra säger något rökigt. Det är bäst att bara byta en till den andra i små mängder i ett recept om du behöver göra en substitution.

Vitpeppar bör tillsättas efter att lagret har kokats, eftersom överhettning kan släppa en bitter smak.

Sichuan peppar är en helt annan art, som inte är nära relaterad till vit eller svartpeppar. Dess värmeelement fungerar på ett helt annat sätt. Den har en liten lemonsmak och en annan slags kryddig värme, eftersom det kan skapa en smärtsam domningar i munnen.

Användning av vitpeppar i kinesisk och asiatisk matlagning

Till skillnad från andra Szechuan-rätter , där chilies spelar en framträdande roll, får varm och sur soppa sin värme främst från vitpeppar. Vitpeppar används ofta i vietnamesiska soppor och fläskrätter. Kanske för att om det används i dessa kök, associerar vissa människor sin smak med asiatisk mat när de använder den på vardagliga rätter, såsom äggröra.

Användning av vitpeppar i andra kök och rätter

Vitpeppar används ofta för att tillsätta krydda och peppar smak till vita eller ljusa livsmedel där synliga fläckar av svartpeppar skulle göra en mindre attraktiv maträtt. Vitpeppar används i krämiga soppor, vichyssoise, mashed eller vispad potatis och clam chowder. Vitpeppar används ofta också i svenska rätter, till exempel svenska köttbullar med flamsås och kallas "vitpeppar" på svenska.

Kan du byta svartvitt peppar i recept?

För små mängder peppar kan vit och svartpeppar bytas ut. När större mängder krävs krävs det inte att en byte görs, eftersom de två paprikorna har distinkt smak och smaksskillnaden blir mer märkbar. Slutligen, i något recept där vitpeppar används eftersom maten är vit eller ljus, kommer bytet med svartpeppar tydligt att märkas.