Ta reda på när och hur man blancherar grönsaker

Blanchering - ibland kallad vattenblanchering - består av att mata mat i kokande vatten för att delvis laga mat. Många recept kräver att skarpare, mer täta grönsaker blancheras, särskilt före stekning. Det finns flera anledningar till att göra detta:

Hur man blancherar grönsaker

  1. Ta en stor kruka med vatten till koka.
  2. Medan du väntar på att vattnet ska koka skär du grönsakerna enligt instruktionerna för receptet.
  3. Placera grönsakerna i kokande vatten. De flesta rostfria recepten kräver att grönsakerna blancheras tills de är milda men fortfarande skarpa.
  4. Ta bort grönsakerna från kokande vatten. Dränera omedelbart grönsakerna under kallt rinnande vatten, eller kasta in i ett isbad. Töm noggrant. Syftet med detta är att stoppa matlagningsprocessen.

Hur länge borde du blanchera grönsaker?

Det beror på varför du blancherar dem - en snabb blanchering för att försegla i färg kommer att kräva mindre tid än när man delvis lagar grönsaken (blancherar grönsakerna tillräckligt länge för att delvis laga mat kallas de ibland parboiling). Även tätare grönsaker, såsom morötter och broccoli, kräver längre blancheringstider.

Snabbtips - Lägg till lite färg!

Vi hämtade ett bra tips i det kinesiska köket, av Eileen Yin-Fei Lo: för att ta fram den ljusa färgen på gröna grönsaker ännu längre, försök att lägga till en nypa kokpulver till blancheringsvattnet. Yin Fei Lo rekommenderar 1/4 tesked sodavatten för varje 3 till 4 koppar vatten.

recept

Nötkött med snö ärtor - Blanchering av snö ärter ger dem en ljusgrön färg och sälar i sin söta smak.
Nötkött med tomater - Blanchering av tomaterna i några sekunder gör det lättare att avlägsna skinnen.
Broccoli Med Östersås - En snabb och lätt sidrätter, där blancherad broccoli är belagd med en salig sås.
Ägg Foo Yung - Blanchering av grönsakerna innan de blandas med ägget ger extra smak.

Indonesisk-inspirerad grönsaksallad - en tallrik med blancherade grönsaker fylls med en kryddig jordnötsås i denna grönsaksallad inspirerad av den populära indonesiska skålen.

Enkla snö ärter Rörsteg Lägg till den här enkla rätterna till dina favoriträtter.