Räkor Etouffee

Detta är en Creole-stil räkor etouffee gjord med tomater, färska räkor, och den "heliga treenigheten" av lök, selleri och paprika. Om du letar efter jazz upp måltiden är det här en riktigt god maträtt att börja med.

Etouffee är ett franskt ord som betyder "kvävas" eller "kvävas". Som du kan se på bilden rysas räkorna med en kombination av hackade grönsaker och tomater i en rik brun roux.

Den bruna rouxen och tillsättningen av tomater är typiska för en Creole étouffée.

Mest Creole och Cajun kryddor görs med en generös mängd salt, så smaka och tillsätt salt, om det behövs, precis innan du lägger på räkorna.

Detta är också ett bra recept för recept. Förbered såsen men lägg inte till räkorna. Strax före middagen, gör riset. Ta såsen i en simmer, lägg till räkorna och fortsätt med receptet.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Först klargör smöret. Smält smöret i en tung kastrull över låg värme. Låt det simma tills skummet stiger till toppen. När smöret slutar göra sprickrande ljud och det är inte längre något skum som stiger upptill, ta bort från värmen och låt det svalna något. De flesta fastämnen kommer att ligga på botten. Skumma bort något skum med en sked. Stam genom en cheesecloth-fodrad sil.
 2. När du har klargjort smöret får du ca 4 till 5 matskedar för rouxen .
 1. Hacka lök, selleri, paprika och vitlök. Avsätta.
 2. Sätt det klara smöret i en nederländsk ugn eller stor tung kastrull. Värm över medium-låg värme och tillsätt mjölet.
 3. Koka, vispa hela tiden tills roux är guldbrun, om färgen på jordnötssmör.
 4. Tillsätt de hackade grönsakerna till roux och fortsätt tillagning, rör om ofta tills löken är genomskinliga, ca 10 till 12 minuter.
 5. Lägg till musselsaft eller räkor och tomater, tillsammans med 1 matsked Creole kryddor, löklök och malt svartpeppar. Koka upp. Minska värmen till låg och simma i 30 till 45 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka.
 6. Om såsblandningen verkar för tjock, torka den med lite mer musselsaft, räkor eller någon kycklingsbuljong.
 7. Smak och lägg till mer kreolsk kryddor och salt, efter behov.
 8. Tillsätt räkorna och fortsätt att laga mat i ca 3 till 4 minuter, eller tills räkorna kokas igenom.
 9. För varje servering sätter du en stor rumpa ris i mitten av en djup tallrik eller grunt skål. Sked räka étouffée runt riset. Strö med lite färskhackad persilja eller gröna lökskivor.
 10. Servera med en enkel kastad sallad och crusty franskt bröd eller rullar.

Du kanske också gillar

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 560
Totalt fett 19 g
Mättat fett 10 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 301 mg
Natrium 1,054 mg
kolhydrater 59 g
Kostfiber 6 g
Protein 39 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)