Bakad lax med vitlök

Färsk laxfiléer - eller biffar - gör en snabb och enkel måltid. Inte bara är de bra för en veckodagsmiddag, men de är också speciella nog för en middagsmeny!

Hälsofördelarna med lax kan inte överdrivas. Det är en utmärkt källa till Omega-3 fettsyror, och bakning minskar inte innehållet. Om du undrar, är lax också rik på B12, D-vitamin och selen, och är låg i kvicksilver.

Med detta i åtanke, om du gillar skaldjur, är lax en bra källa till protein för dig. Särskilt denna bakade lax. Det får en fantastisk smak av malet vitlök, olivolja och lite hackad persilja. En dricka citronsaft ger den perfekta efterbehandlingen.

Om du vill lägga till lite extra umph till denna maträtt, rekommenderar vi att du lägger till några färska örter som kompletterar laxen snyggt, som mint, fänkål, gräslök, chervil, dragon och dill.

För servering, överväg att placera bakade laxfiléer på en säng av sauterad spenat eller kale. Eller servera dem över en bas av pulserande renade ärter . Lägg till en enkel bakad potatis eller rostad potatis , och en kastad sallad för en rundad middag. För vin , en chardonnay eller sauvignon blanc par väl med örter och citrus smaker. Eller välj en pinot noir eller rosé, som båda går bra med alla slags laxberedningar.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm ugnen till 375 F.
  2. Lätt smörja en 9-by-13-by-2-tums bakpanna eller låt panelen med folie och lätta oljan folien
  3. I en liten skål, kombinera den malet vitlök, persilja och olivolja; blanda ingredienserna bra.
  4. Ordna laxfiléerna i den färdiga bakpannan och sprida vitlöks- och persiljeblandningen jämnt över dem. Stänk filéerna lätt med salt och nybakad svartpeppar.
  5. Baka laxen i ca 20 minuter, eller tills filéerna registrerar 145 F eller flaskar lätt med en gaffel.
  1. Under tiden juice en av citronerna.
  2. Dusta de bakade laxfiléerna med 2 matskedar citronsaft.
  3. Skiv den kvarvarande citronen i kilar (se nedan) och servera dem med laxen.

Tips och variationer

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 513
Totalt fett 31 g
Mättat fett 5 g
Omättat fett 16 g
Kolesterol 114 mg
Natrium 146 mg
kolhydrater 15 g
Kostfiber 2 g
Protein 43 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)