Rå kycklingssäkerhet: 5 enkla vanor

Träna dig själv för att lagra, hantera och koka din kyckling korrekt

Kyckling har ett rykte som en mattrygghetsmardröm. När allt kommer omkring, råa kycklingar bär salmonellabakterierna , som är ansvarig för fler fall av matförgiftning än någon annan patogen.

Så, om du inte är försiktig med din kyckling, kan du (eller någon annan) hamna i ett otäckt fall av matförgiftning.

Lyckligtvis är försiktighet inte så svårt. Lär dig dessa fem enkla vanor för att köpa, lagra och förbereda ditt kyckling och fjäderfä på ett säkert sätt:

Håll kycklingen kall!

Färsk kyckling behöver hållas kall, både för att förlänga hållbarheten och för att förhindra tillväxten av skadliga bakterier. Det beror på att temperaturen är en av de sex faktorer som bidrar till tillväxten av bakterier som orsakar matförgiftning.

Paket av kyckling du köper i affären borde självklart kännas kallt och bör vara bland de sista objekten du väljer innan du checkar ut. Använd en extra plastpåse för att förhindra läckage på andra föremål i din kundvagn.

När du är hemma bör du omedelbart placera din kyckling i kylskåp som håller en temperatur på 40 ° F eller kallare . Den officiella rekommendationen är att du använder den inom 2 dagar, men för att säkerställa maximal friskhet är det bäst att antingen använda det den dag du tar hem hemmet eller frysa det. Även om du vet att du kommer att behöva tina det dagen efter det, frys det ändå.

Förresten har ditt kylskåp en temperaturkontroll, men den kan bara numreras på en skala från 1 till 10, och dessa siffror berättar inte vad den aktuella temperaturen är.

För att veta det behöver du en kyltermometer. Placera det bara i ditt kylskåp och använd det för att kalibrera temperaturen.

Även om ditt kylskåp visar temperaturer, hjälper en kyltermometer fortfarande till att den temperatur som ditt kylskåp visar är korrekt. Få två, och använd en i frysen, som bör sättas till 0 F.

Upptining av frossen kyckling: Dos and Don'ts

Först och främst torka aldrig kyckling på disken eller mikrovågsugnen. Det är inte ovanligt att se olika källor som tyder på att det är acceptabelt att tina fruset kött eller fjäderfä i mikrovågsugnen. Men det är inte. Någonsin. Även om din mikrovågsugn har en avfrostningsinställning på den.

Anledningen till detta är enkelt: Mikrovågor genererar värme och värme producerar temperaturer som främjar tillväxten av bakterier. Avfrostningsinställningen på en mikrovågsugn är helt enkelt växlande korta strömbrytningar följt av långa intervaller utan ström. Detta är ett hemskt sätt att tina en kyckling, eftersom den kombinerar farliga temperaturer och tidens gång. Tid är en annan av de sex faktorer som nämns tidigare. Det beror på att det tar tid för bakterier att reproducera, och de gör det geometriskt.

Vissa källor hävdar att det är okej att tina kött eller fjäderfä i mikrovågsugnen "i en nödsituation". Å andra sidan kan denna lista med matförgiftningssymtom förtydliga din definition av ordet "nödsituation".

Det korrekta sättet att tina fryst fjäderfä kräver planering framåt för den tid som krävs för att tina den i kylskåpet. Hela kycklingar kan ta upp till två dagar för att helt tina på det här sättet, medan benfria bröst ska tina över natten.

När produkten tinas ska den förvaras i kylskåp inte mer än en dag innan den lagas. Och ingen refreezing. När det är tinat, använd det inom en dag eller kasta den.

Det värsta kommer sämst, om du råkar komma in och glömma att tina din kyckling över natten, kan du faktiskt laga den från sin frusna tillstånd . Medan det inte är den perfekta metoden att laga kyckling, fungerar den i en nypa.

Förhindra tillväxten av skadliga bakterier

Precis som kött, fisk eller någon animalisk livsmedelsprodukt, råa eller underkokta kycklingar bär vissa bakterier. Dessa bakterier kan göra dig sjuk om de får möjlighet att multiplicera.

För att undvika sjukdomar behöver vi därför sakta ner deras reproduktionscykel, vilket vi gör genom att kyla eller frysa maten. eller döda dem helt och hållet, vilket vi gör genom att laga mat.

Och kom ihåg att frysning inte dödar bakterier heller, det gör dem bara kalla.

Det enda sättet att döda matburna patogener är att grundligt laga maten.

Undvik korskontaminering

En annan oro när det gäller att arbeta med okokt fjäderfä är korskontaminering , vilket är en term som beskriver vad som kan hända när råa fjäderfän - eller bara dess juicer - på något sätt kommer i kontakt med andra livsmedelsprodukter men speciellt de som redan är kokta eller sådana som kommer att ätas råa, som salladsgrönsaker eller grönsaker.

Ett exempel är om en kock skulle skära rå kyckling på ett skärbräda, sedan skivar färskt tomater på samma bräde utan att tvätta det först.

Korsförorening kan också hända i kylskåpet. Rå kyckling kan läcka och droppande juice kan förorena föremål i närheten eller på hyllan nedan. Förvara kycklingen tätt förseglad och håll den på lägsta hylla av kylskåpet, så att det inte kan läcka ut på något under det.

Och håll den mot kylens baksida, där den håller sig kallast och är minst påverkad av temperaturfall från dörröppningen.

Koka din kyckling grundligt

Se till att kyckling och fjäderfä kokas noggrant är en stor del av att förhindra matförgiftning. Följande tabell ger ungefärliga tillagningstider för olika kycklingtyper och matlagningsmetoder :

Typ av kyckling Vikt Rostning vid 350 ° F Simmering grillning
Whole Broiler / Fryer 3-4 kg. 1¼-1½ timmar. Inte lämplig 60-75 min.
Hela Roasting Hen 3-4 kg. 1¼-1½ timmar. Inte lämplig 60-75 min.
Hela Capon 4-8 kg. 2-3 timmar. Inte lämplig 15-20 min./lb.
Hela Cornish Hens 18-24 oz. 50-60 min. 35-40 min. 45-55 min.
Brösthalvor, ben-in 6-8 oz. 30-40 min. 35-45 min. 10-15 min / sid
Brösthalv, benfri 4 oz. 20-30 min. 25-30 min. 6-8 min / sid
Ben eller lår 8 eller 4 oz. 40-50 min. 40-50 min. 10-15 min / sid
trumpinnar 4 oz. 35-45 min. 40-50 min. 8-12 min / sid
Vingar eller vingetter 2-3 oz. 30-40 min. 35-45 min. 8-12 min / sid

Källa: US Department of Agriculture