Temperaturfallszonen

Livsmedelsburna bakterier frodas mellan 40 ° F och 140 ° F

Det är ganska lätt att undvika att äta bortskämd mat. Om den skraj lukten inte varnar dig, kommer den konstiga färgen förmodligen.

Skadliga bakterier som salmonella och E. coli är dock en annan historia. När dessa organismer, som kallas patogener, förorenar vår mat, gör de det utan att ge några fysiska tecken, dofter eller smaker alls. Eftersom vi inte kan använda våra sinnen för att avgöra om något är säkert att äta, måste vi förlita oss på andra metoder för att undvika att bli sjuk.

Lyckligtvis har vi storlek på vår sida. Bakterier är väldigt små , och det tar många av dem att göra oss sjuka.

Problemet är att de kan reproducera med häpnadsväckande fart. E. coli reproducerar exempelvis var 20: e minut. Det betyder att en enda E. coli-cell kan producera mer än 16 miljoner exemplar av sig själv inom bara 8 timmar. Men endast under vissa förutsättningar, varav en är temperatur.

Temperaturen som främjar bakteriell reproduktion är mellan 41F och 140F, en region som kallas "Temperature Hazard Zone".

Således är ett av de enklaste sätten att förhindra matförgiftning genom att hålla maten antingen kallare än 41F eller varmare än 140F. (Och notera att temperaturen bara är en av faktorerna i samband med bakteriell tillväxt. Det finns sex av dem .)

Teknik # 1: Värma upp det

Det händer så att det allra bästa sättet att neutralisera livsmedelsburna patogener är att döda de små buggarna. Döda bakterier kan trots allt inte reproducera.

Och det är verkligen inte så svårt att göra. Temperaturer varmare än 165F dödar de flesta bakterier inom några sekunder.

Med andra ord, matlagning . Har du någonsin märkt att de livsmedel som är förknippade med många av de högprofilerade utbrotten av livsmedelsburna sjukdomar tenderar att vara saker som groddar, eller bagged greener eller guacamole?

Vad dessa livsmedel har gemensamt är att de inte kokas innan de serveras. Det är det som gör dem så potentiellt farliga.

Beroende på maten behöver du bara värma sitt yttre till 165F. Som en biff, till exempel. En biff är en solid skiva av muskler, och eftersom bakterier inte gräver behöver du bara se till att ytan blir varm medan inredningen är en härlig medel sällsynt .

Burgers är en annan historia . Slipande kött tar några bakterier som kan vara på ytan och virvlar runt hela det hela. Således måste en hamburgerens inre temperatur nå 165F, inte bara utsidan.

Teknik # 2: Kyl den ner

Vid andra änden av temperaturspektret talar vi om att lagra maten antingen i kylskåp eller frysen. Normal kyltemperatur är 40F eller kallare, och vid den temperaturen sänker livsmedelsburna bakterier signifikant deras reproduktionscykel. Och i frysen saktar den till nästan noll. Observera att enbart frysning inte dödar bakterier. Men det skickar dem till en typ av viloläge. När maten tina, vaknar de igen, och du behöver använda teknik # 1 ovan.

För att avsevärt minska dina chanser att få kontrakt eller gå vidare, en matburna sjukdom, se till att dina lättförgängliga livsmedel aldrig spenderar mer än två timmar i temperaturfallszonen.

Kort sagt, du vill hålla kalla matar kalla och hålla heta matvaror varmt. Här är några grundläggande mathanteringsmetoder som hjälper dig att göra just det.