9 tecken på att du kan få matförgiftning

Symptomen på matförgiftning kan variera beroende på vilken typ av bugg du kan hantera, men det finns definitivt några karakteristiska tecken som dyker upp i de flesta fall. Om du tror att du har matförgiftning är det viktigt att du ser en läkare. Om det lämnas obehandlat ett allvarligt fall av mat kan förgiftning vara dödlig, särskilt hos unga eller äldre.

Matförgiftning eller influensa?

Du kanske undrar om symptomen du upplever verkligen är tecken på matförgiftning, eller om det bara är en form av maginfluensa eller magsäck.

I själva verket är termen "maginfluensa" eller "magsäck" bara uttryck som används för att beskriva symptom som för det mesta orsakas av matförgiftning. Med andra ord, om du har maginfluensan eller en magsäck, har du förmodligen fått det genom att äta något som gav dig ett fall av matförgiftning.

Av den anledningen är det inte alltid tillräckligt att bara titta på symptom för att diagnostisera ett fall av matförgiftning. Du kanske också vill tänka på vad du nyligen åt och där du åt det. Om någon annan som åt samma mat har samma symptom, är det en stark indikator på ett fall av matförgiftning. Om du kan identifiera vilken mat som orsakade din sjukdom är det viktigt att ingen annan konsumerar det eller de kan bli sjuk också.

Resturants tar livsmedelsburna sjukdomar mycket allvarligt och vidtar många försiktighetsåtgärder för att förhindra dem. Om du är säker på att du har matförgiftning från en restaurang, kan det vara en stor folkhälsorisk och det är viktigt för den lokala hälsoavdelningen att veta om den.

Symptom på matförgiftning

Medan det finns många bakterier som orsakar matförgiftning avleda vilken specifik bugg som orsakar dina problem kan vara mycket svårare. Till exempel, Salmonellaförgiftning, den vanligaste typen av matförgiftning i Amerika, har magkramper, huvudvärk, illamående, feber, diarré och kräkningar.

Dessa symptom är ganska generella och kommer sannolikt att vara närvarande i stort sett alla former av matförgiftning du kan tänka dig. Dessutom, medan du är i sjukdomsbröstet, kanske du inte är i tankegången för att göra en fin skillnad mellan magkramper och buksmärtor. Det finns emellertid en speciell form av matförgiftning, med sin egen unika uppsättning symptom och tillstånd, som vi kommer fram till i slutet av denna artikel.

kräkningar

Kräkningar är en av de vanligaste tecknen på matförgiftning. Det här är meningsfullt, för om du åt något dåligt kommer din kropp att försöka få ut det. Att skicka tillbaka det på samma sätt som det kom in är det bästa sättet att uppnå det.

Kräkningar är en av tecknen på matförgiftning orsakad av följande bakterier:

Diarre

Diarré är ett annat vanligt livsmedelsförgiftningssymtom, och det är karakteristiskt för följande bakterier:

Huvudvärk

Ja, även huvudvärk kan vara ett tecken på matförgiftning, men vanligtvis kommer det att inträffa i kombination med några av de andra symptom som beskrivs här.

En huvudvärk kan vara närvarande vid matförgiftning orsakad av dessa buggar:

Buksmärta / buken kramp

Det är en ganska fin skillnad att göra här, eftersom det kanske inte är så lätt att isolera buksmärtor orsakad av kramper från någon annan typ av buksmärtor. Det kan dock vara ett symptom på några av dessa livsmedelsburna sjukdomar:

Illamående

Ett annat väldigt grundläggande symptom och inte så lätt att kvantifiera, illamående kan variera varsomhelst från mild mildhet till kräkningar och kraftig magkramper. Liksom huvudvärk, kommer det sannolikt att presentera sig i samband med några av de andra symptom som anges här. Illamående är bland tecknen på denna typ av matförgiftning:

Feber

Eftersom de bakterier som överför sjukdomen generellt (men inte alltid) orsakar en infektion är ett av de vanligaste symptomen på matförgiftning feber, vilket ses i de fall som orsakas av dessa bakterier:

Uttorkning

Dehydrering kan orsakas av kräkningar och diarré, så det är ett annat symptom som är svårt att skilja på egen hand. Fortfarande kan du uppleva uttorkning när du lider av någon av dessa former av matförgiftning:

Muskelsmärta eller kramper

En annan anledning till att människor ibland misstänker matförgiftning för influensan är att influensan kan orsaka muskelvärk, och så kan vissa former av matförgiftning, inklusive:

Botulism: ett speciellt fall

Botulism är en av de mest dödliga formerna för matförgiftning och orsakas av bakterier som lever i en syrefri miljö. Detta gör det annorlunda än andra livsmedelsburna patogener. Botulism presenterar också sin egen unika uppsättning symptom. Du kan se att de är ganska annorlunda än de ovan beskrivna symptomen. Botulismsymtom innefattar: