Quest for Ginger Beef

Är detta Alberta Favorite ett autentiskt kinesiskt recept?

Ginger beef - den ultimata komfortmat. Den berömda maträtten består av marinerat nötkött friterat i smet och belagt med en söt och sur sås är en häftning av Alberta kinesiska restauranger. Det är dock mycket svårt att spåra ursprunget till detta populära recept. Betydar ingefärabiffen som Albertans känner och älskar representerar sant kinesiskt kök? För den delen är ingefärabiff - oavsett hur det är förberedt - en äkta kinesisk maträtt?

Inget nytt om ingefära nötkött

En sökning genom flera kinesiska kokböcker avslöjar snabbt att tanken att gifta sig med nötkött med ingefära är inget nytt. Till exempel, i "Ginger East to West", innehåller Bruce Cost ett recept på "Real Ginger Beef" som är helt annorlunda än den typiska restaurangen versionen, med en hel kopp ingefära och två koppar färska korianderblad.

I "Joy of Wocking" har Martin Yan ett recept på "Spicy Ginger Beef" kryddat med fem kryddpulver . Slutligen innehåller "Madame Wongs långa kinesiska kokbok" ett ingefärabiffrecept som använder konserverad röd ingefära och rödpeppar, med en sås gjord av kycklinglager, majsstärkelse, hoisinsås och mörk sojasås .

Skillnader i Northern Chinese Ginger Beef och Alberts

I själva verket är ingefärabiff baserat på en nordlig kinesisk maträtt som är mycket torrare och mindre söt än restaurangversionen. Trots att hans namn är förlorat för historia, menas att en kinesisk kock som arbetar i Calgary, kom upp med den krispiga "Americanized" ingefärabiffen med den söta såsen som är så populär i Alberta.

Till och med idag är det svårt, men inte omöjligt, att hitta Alberta-stil ingefärabiff utanför provinsen.

Men oavsett dess ursprung är ingefära nötkött ett bra sätt att introducera människor till kinesisk mat . Och medan det definitivt inte är en maträtt för kaloriräknare, har den fördelen att det innehåller hälsosamma ingredienser som ingefära, vilket anses ha hälsofördelar.

Tips för att göra restaurang-stil ingefära nötkött

Ginger Beef Recept

Ginger Beef Recept : Följ denna förenklade version av det klassiska receptet. Det kräver en pund nötkött flank biff. De saker du behöver som kan kräva en resa till en välsorterad livsmedelsbutik eller en asiatisk marknad är heta chili peppar, färsk ingefära, ingefärajuice (storebought eller hemlagad ), asiatisk sesamolja, mörk sojasås , lätt sojasås , varm chiliolja (tillval) förutom vanliga skafferiartiklar. Du behöver också fyra till fem koppar olja för stekning.