Mörk mot Ljus Sojasås

Mörk sojasås är en av de två typerna av sojasås som används oftast i kinesisk matlagning. (Den andra är ljus sojasås). Åldrat under en längre tid och med melass eller karamell och lite majsstärkelse tillagd, är mörk sojasås tjockare och mörkare än ljus sojasås med en mer fyllig smak. Det är också mindre salt.

Mörk sojasås läggs ofta till marinader och såser för att lägga till färg och smak till en maträtt; Det finns också i rött kokta rätter i Shanghai.

Även om mörk sojasås används främst i matlagning, eftersom det behövs uppvärmning för att få fram sin fulla smak, kommer du också ibland att hitta den i att döma såsuppskrifter.

Hälsofördelar: Singaporeforskare tror att mörk sojasås kan innehålla betydande hälsofördelar. I en studie genomförd vid National University of Singapore fann forskare att mörk sojasås kan innehålla upp till 10 gånger antioxidanterna som finns i rött vin. Mörk sojasås förbättrar också blodflödet, vilket innebär att det kan hjälpa till att sakta ner frekvensen av vissa degenerativa sjukdomar. (Det är dock bra att komma ihåg att mörk sojasås har hög natriumhalt, men inte så hög som lätt sojasås).

Uttalelse: Lo ceo, lao chou

Kallas också: tjock sojasås (det här är lite knepigt, vissa tillverkare märker sina sojasåsar som tunna och tjocka istället för ljusa och mörka. Det finns emellertid också en konditor kallad tjock sojasås som i grunden är mörk sojasaus förtjockad och med tillsatt socker).

Exempel: Recept Använda Mörk Sojasås

Rödkokta rätter

Mörk Sojasås Tillagt sås

Mörk Sojasås i Marinades