Vad betyder kulinariska termen "Florentinska"?

I kulinariska konsten hänvisar ordet Florentine (uttalat "FLOR-en-teen") eller termen " la la florentine" till ett recept som är berett i stil med den italienska regionen Florens.

Det enklaste sättet att komma ihåg vad det betyder är att ett florentinsk recept innehåller spinat.

Närmare bestämt kommer en maträtt tillagad av Florentine att ha en del huvudingredienser, som ägg, fjäderfä eller fisk, serveras på en spenatbädd som har kokats i smör, sedan toppad med Mornay-sås och riven ost, och slutligen brunad under broilern .

En gemensam maträtt med den florentinska moniker är ägg Florentine, en variation på ägg Benedict med ett pocherat ägg som serveras över en spenatbädd (i stället för skinkan) på en grillad engelsk muffin. Det serveras med Mornay sås i stället för hollandaise sås , men det är inte ovanligt att hitta den serveras med hollandaise i många restauranger.

Och medan spenat är karaktäristiskt för en maträtt utrustad à la florentinska , är en hög med ångad spenat långt ifrån den traditionella florentinska metoden för att försiktigt simma spenaten i smält smör. Och inte kokt och då smörde lite smör in. Smög i smör.

Om det låter dekadent, överväga att tekniken sägs ha sitt ursprung i Florensfödda Catherine de Medici, eller snarare hennes kockar, som följde henne till Frankrike efter hennes äktenskap med Hertig Orleans eller framtida kung.

Spenat tros ha kommit till Sicilien av arabiska handlare för över 1200 år sedan, och växten blomstrade i Italien, Spanien och på andra håll över Medelhavsområdet.

Spenat är inte så mycket en Florence sak som en Catherine de Medici sak.

Ändå kan jag inte undra på vilket scenario som är mer trovärdigt: att Frankrikes framtida drottning, 14 år vid tiden, var så ägnad åt spenat att hon försökte föra buntar med henne till sitt bröllop (i själva verket i några versioner av legenden, sådan är den äldre Katherinas förnekliga besatthet med den lummiga grönsaken som hon tar med spenatfrön med sikte på att odla dem efter brudens ceremoni);

ELLER att när de anlände till Marseille på bröllopsplatsen upptäckte chefsna en överflöd av spenat på grund av det liknande Medelhavsklimatet, och fortsatte och kokades med det eftersom det var en välkänd ingrediens.

Jag hatar att debunk dessa vackra legender, men ärligt talat tror jag att den senare är mycket mer sannolikt, eller hur?

Under alla omständigheter, förutom smörgåsspenat, behöver en florentinsk maträtt Mornay-sås, riven ost och en au-gratinfinish . Vilket innebär den version av ägg Florentine som beskrivs ovan, är tekniskt bara ägg med spenat. Men nämna inte detta faktum till din server vid brunch i helgen, för jag garanterar att de inte kommer att bli roade.

Observera att ordet florentin också har en annan definition som inte är relaterad till recept gjord med spenat och Mornay sås. Det finns en tunn, knasig skiva eller kaka som också heter Florentine. Denna florentinska kaka är gjord med honung och nötter och är ibland belagd med choklad.