Hur man friterar - kinesiskt kök

Friskande Frågor och Svar

Även om det inte är lika populärt som stekpannor är friteringen en vanlig kinesisk matlagningsteknik. Här är svar på de vanligaste frågorna om hur man friterar. Läs dem över, och när du är redo att börja steka, prova de här friterna recepten .

1. Behöver jag använda en wok för fritering?
Nej. Vissa människor känner sig säkrare klibbar med en djupfettfryare. Om du använder en wok, se till att den är ordentligt på plats - flatbottnade woks fungerar bäst för elektriska områden. rund botten för gasugnar.

(Se till att den rundbottnade wok är ordentligt på plats i wok-stället).

2. Hur sätter jag maten i wok?
Försiktigt glidande i maten kommer att förhindra splashing. Lägg också till ingredienser i små mängder och överbelägg inte wok. Överbeläggning sänker temperaturen och kan leda till splashing eller spillning.

3. Vad är en bra temperatur för fritering?
Det beror på receptet, men de flesta föreslår att du värmer oljan till någonstans mellan 350 grader och 375 grader Fahrenheit. (Delvis beror det på storleken på maten som tillagas, eftersom större föremål kan vara friterad vid lägre temperatur). Kom ihåg att temperaturen kommer att sjunka något när du lägger in maten.

4. Vilken typ av olja ska jag använda för fritering? Jordnötsolja är bra, eftersom den har en hög rökpunkt och brinner därför inte lätt även vid höga temperaturer. Vegetabiliska oljor som canola och majsolja är också bra val.

Använd inte sesamolja - den har inte tillräckligt hög rökning. Inte heller olivolja - det är dessutom för dyrt med tanke på de höga mängderna som behövs för fritering. Kinesiska recept brukade kräva lard, men de flesta gör inte längre på grund av fettinnehållet.

5. Hur mycket olja ska jag lägga till?
De flesta recepten kräver en viss mängd olja, även om vissa bara listar "olja för fritering", under ingredienserna, medan andra ger ett intervall som 2 till 4 koppar.

Hur mycket olja att lägga till beror på att produkten är friterad. Se till att maten är helt nedsänkt, men tillåta utrymme på toppen av wok för oljenivån att stiga när maten släpps in.

6. Hur kan jag säga när oljan är tillräckligt varm?
Du kan alltid gå den traditionella vägen och använda en träpinnar för att kontrollera oljan - det är tillräckligt varmt när bubblor bildas runt objektet. Det krävs dock lite övning när oljan når rätt temperatur. Lägg till det faktum att du behöver justera för en temperaturminskning när du lägger maten i wok, och nybörjaren är bättre att lita på en friterad termometer. Om du inte har en friterad termometer, fungerar en godtermometer också.

7. Hur kan jag minska splashing?
Maten du ska steka bör vara vid rumstemperatur. Detta minskar dropptemperaturen i oljan när du sätter in den, vilket minskar risken för splashing. Du kanske vill torka maten med en pappershandduk innan du lägger den. Om maten som är friterad är i en sås, använd en slitssked så att den dräneras innan den läggs till wok. På samma sätt, om maten är smetbelagd, se till att all överflödig smet har droppat av innan du placerar den i den heta oljan.8. Vad händer om receptet kräver att maten stekas två gånger?
Detta är valfritt, men det ger maten en skarp beläggning. Skillnaden i textur mellan den skarpa beläggningen och det saftiga interiören ger en fin kontrast. Se till att kontrollera oljetemperaturen innan du lägger maten tillbaka i wok.

9. Kan jag återanvända matolja?
Ja, du kan återanvända kokad olja flera gånger. Du vet att det har gått dåligt när det börjar röka vid normala temperaturer eller färgen blir mörkare.

10. Hur kan jag minska mängden fett?
Först genom att hålla temperaturen uppe. Livsmedel kokad vid för låg temperatur kommer att vara fet. För det andra, genom att inte överbelägga wok, vilket sänker temperaturen, leder igen till fet mat. Slutligen, med hjälp av en wok hjälper faktiskt - Wokens unika form innebär att du använder mindre olja att laga mat än vad som är fallet med en djupfrysta friterare.****** Ett sista ord om tillbehör. En stor kinesisk trådnätskedja (även kallad skimmer) är ovärderlig för att flytta maten till och från wok och manövrera den när du friterar. Klicka på länken för att köpa den online.