Marockansk lamm eller nötkött Tagine med aprikoser recept

Denna söta och kryddiga tagine är en smaklig kombination av torkade aprikoser och köttstewed med saffran, kanel, ingefära och peppar. Stekt mandler eller sesamfrön är utspridda över taginen som garnering. Läckra och enkla att göra, det är ett klassiskt marockanskt recept som fungerar lika bra som en familjen middag eller ett speciellt tillfälle måltid.

Tillagningstiden är för en tryckkokare; dubbel denna gång om du förbereder dig i en konventionell kruka. Om du använder en keramisk eller lera tagine , tillåta minst tre timmar tillagningstid.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda köttet med lök, vitlök, kryddor och oljor i en stor kruka eller tryckkokare. Bruna köttet i några minuter över medium värme.
  2. Tillsätt 2 1/2 koppar vatten och koriander. Över hög värme, ta köttet och vätskorna till en snabb simmering.

Tryckkokare metod. Täck noga och fortsätt värma tills tryck uppnås. Minska värmen till medium, och koka med tryck i 45 till 50 minuter.

Ungefär halvvägs genom matlagning, ta bort och reservera 1/2 kopp vätskorna. När köttet har kokat, släpp trycket och minska såsen, avtäckt, tills det mest är oljor och lök.

Pot metod. Täck och simmer köttet över medelvärme i 2 till 2 och 1/2 timmar tills köttet är mycket ömt och bryter lätt bort från benet. Ungefär halvvägs genom matlagning, ta bort och reservera 1/2 kopp vätskorna. Vid behov tillsätt en liten mängd vatten under matlagningen för att förhindra att köttet brinner. När köttet har kokat, minska såsen tills det mest är olja och lök.

Lera eller keramisk tagine metod. Skiv en av lökarna istället för att gnista den och lägg lökringarna på botten av taginen. Blanda köttet med riven lök, vitlök, oljor och kryddor och lägg på lökringar. Tillsätt vattnet, täck och placera taginen på en diffusor över medium värme. Låt taginen nå en simmer (det kan ta lång tid), och sedan minska värmen till den lägsta temperaturen som behövs för att bibehålla simmen. Låt taginen koka i ca tre timmar, eller tills köttet är mycket ömt och vätskorna reduceras. Ungefär två timmar i matlagningen, ta bort och reservera 1/2 kopp vätskorna.

Koka aprikoserna. Medan köttet lagar mat, lägg aprikoserna i en liten kruka och täck med vatten. Smaka aprikoserna över medelhögt, delvis täckt, i 10 till 15 minuter, eller tills det är ömt. Tappa aprikoserna och tillsätt socker (eller honung), kanel och 1/2 kopp reserverad vätska från köttet.

Smaka på aprikoserna i ca 5 till 10 minuter, eller tills de sitter i en tjock sirap.

Att tjäna. Sätt köttet på en stor serveringsfat (eller lämna i basen av en tagine). Sked aprikoserna och sirapen på toppen. Om så önskas, garnera med stekt mandel .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 738
Totalt fett 52 g
Mättat fett 16 g
Omättat fett 28 g
Kolesterol 156 mg
Natrium 134 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 3 g
Protein 44 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)