Pizza historia

Återvändande WWII-tjänsten bidrog till att göra pizza populär i USA

Pizza historia

Pizza är faktiskt moderna italienska för paj . Ursprunget av termen är skumt men sägs vara avledet från ett gammalt italienskt ord som betyder "en punkt" som senare utvecklats till italienska ordet pizzicare , vilket betyder "att nypa eller plocka." En napolitansk dialekt av ordet uppträder först i 1000-talet i form av picea eller piza , vilket antagligen hänvisar till hur den heta tårtan plockas ur ugnen.Tidiga former av pizza var sannolikt vad vi kallar focaccia idag. Tomaten nådde inte Italien förrän 1600-talet, alltså ingen för den paj som vi känner som pizza. Tillägget av mozzarellaost (ursprungligen gjord av buffelmjölk) kom inte fram till 1800-talet.

Standard tomat, basilika och mozzarella pizza är först krediterade till Raffaele Esposito av Pizzeria di Pietro, som ägnade skapelsen till Drottning Margherita 1889. Färgerna sammanföll fina med färgerna på den italienska flaggan.

Italienska invandrare förde pizza till USA, men det var mestadels begränsat till små områden i nordöstra. En gång i Amerika sträckte pizzan ut till 18 tum i diameter eller mer. Den första pizzeria öppnade i New York City 1896 vid 53-1 / 2 Spring Street. Men pizza blev inte riktigt populär utanför nordöstra, tills de återvände andra soldater från andra världskriget, som återvände från sina turer i Italien, med en hankering för pizza som de haft i Neapel.På 1940-talet ökade försäljningen av oregano med 5 200 procent över 8 år på grund av den ökade populariteten hos pizza och andra italienska livsmedel. År 1957 marknadsförde Celentano Brothers de första frysta pizzorna.

Pizza beskrivs som en platta tårta gjord av en jästdeg fylld med olika ostar, grönsaker, kött, kryddor och andra ingredienser.

Numera hittar du många variationer, inklusive dessertpizzor.

Toppet av val av majoriteten är pepperoni, följt av italiensk korv och. Ansjovis är en hett diskuterad toppning; du älskar dem eller hatar dem.

Mer om Pizza och Pizza Recept:Pizza Topping Tips
• Pizzahistoria

kokböcker

Kalifornien Pizza Köksbokbok
American Pie: Min sökning efter den perfekta Pizza
Den stora Chicago-Style Pizza Cookbook
Pizza: Mer än 60 Recept för Läckra Hemlagad Pizza
Fler kakor