Vad är mozzarellaost och vad är det gjort av?

Äkta mozzarellaost är gjord av vattenbuffelmjölk. Trots detta är det mesta av mozzarellaosten du ser i snabbköpet tillverkad av komjölk. Mozzarellaost är en skivbar ost med ursprung i Italien. Traditionell mozzarella är gjord av mjölk av vattenbuffel (inte nordamerikansk buffel eller bison som många misstänker) och dess smak är högt värderad.

Hur är vattenbuffelmælk annorlunda?

Vattenbuffelmjölk är mycket hög i fett och kasein, inte lätt smältbar i sin råa form.

Det konsumeras inte som en dryck men används för att göra mozzarella , burrata, ricotta di bufala, yoghurt och liknande produkter. Mjölken i den italienska Medelhavsbuffeln är tre gånger dyrare än konjölk och är kostsamt att skicka, så förvänta sig en motsvarande hög prislapp på importerad buffalo mozzarella.

Du kan se det märkt mozzarella di bufala . Eftersom dessa djur herdas i endast några länder, främst Italien och Bulgarien, är de flesta mozzarella nu gjorda av komjölk. Den italienska Medelhavsbuffelrasen antas ha introducerats till Italien i romerska tider eller senare i barbariska invasioner i Italien.

I Italien, om du vill ha mjölkmozzarella från ko, frågar du om mozzarella fior di latte , som kan tillverkas med pastöriserad eller opasteuriserad mjölk. I USA skulle detta vara detsamma som det vanliga mozzarella som ses i ostdelen av snabbköpet. Mozzarella innehåller 40 till 45 procent fett.

Fetfattiga versioner är gjorda med skummjölk.

Får mjölkmozzarella finns i vissa områden i Italien, inklusive Sardinien, Abruzzo och Lazio. Gåsmjölkmozzarella tillverkas av några små producenter.

Hur Mozzarella är gjord

Mozzarella-ost är inte åldrad som de flesta ost och är faktiskt bäst när den ätas inom några timmar efter det att den har gjorts.

Processen att göra mozzarella kallas pasta filata. Mjölken inkuberas med en vassle-startare innehållande termofila bakterier. Sedan tillsätts rennet för att bilda osten. Ugnen värms upp i vatten eller vassle tills de bildar strängar (därav termen "strängost") och blir elastiska i textur. Ugnen sträcker sig, knådas tills den är jämn och formas sedan till runda bollar för att göra färsk mozzarellaost.

Det är lätt att göra hemlagad mozzarellaost . Du behöver bara löp, citronsyra, mjölk och vatten. Du kan hitta rennet och citronsyra på specialmarknader och hälsokostaffärer som kan tillgodose hushålls cheesemakers eller online. På 30 minuter kan du ha färsk mozzarella att njuta och imponera på din familj eller gäster.

Användning och lagring

Om du köper eller gör färsk mozzarella, ska du hålla den i vätska tills du är redo att använda den. Förpackad mozzarella innehåller vanligtvis lite vätska. Förvara mozzarella i kylskåp. På grund av den höga fukthalten håller den inte lika länge som hårdare ostar. Fuktig mozzarella kommer att hålla längre.

Mozzarella kan användas i en mängd olika recept , inklusive sallader, kött, fjäderfä, skaldjur och grönsaker. Du är förmodligen bekant med strimlad mozzarella som används på pizza och bakade italienska rätter.

Caprese sallad med färsk mozzarella, tomat, basilika, olivolja och kapers är en härlig traditionell användning av mozzarella.