Typer av olivolja

Surhetsnivån är en viktig faktor vid val av olivolja

Typer av olivolja

Nej, vi pratar inte om popeye's flickvän men ett kryddor beskriver några som flytande guld. Olivolja är högt värderad, inte bara för dess hälsofördelar, men också för dess underbara smak.

Den bästa olivoljan är en blandning av olja från en blandning av röda mogna oliver och en mindre andel olja från gröna oliver av olika slag. Kallpressning , en kemisk fri process med endast tryck, ger en högre kvalitet på olivolja, som är naturligt lägre i surhet.

Vid inköp av olivolja är det viktigt att kolla etiketter för procentuellt syrahalt, oljevolym, volym och ursprungsland. Surhetsnivån är en nyckelfaktor vid val av fin olivolja, tillsammans med färg, smak och arom. Här är de olika kategorierna av olivoljor :

Extra jungfruolja : kallpressat resultat av den första pressningen av oliverna, med endast 1% syra; betraktas som den finaste och fruktigaste och därmed den dyraste; sträcker sig från en kristallin champagnefärg till gröngyllen till ljusgrön; i allmänhet ju djupare färgen desto intensivare olivsmaken.

Jungfruolja : Även en förstapressolja, med en något högre surhetsnivå på mellan 1-3%.

Fino olivolja : (betyder fin på italienska) är en blandning av extra jungfruolja och jungfruoljor .

Lätt olivolja : Denna version innehåller samma mängd användbara monoättiga fetter som vanlig olivolja, men på grund av raffineringsprocessen är den ljusare i färg och har i princip ingen smak.

Detta gör det till ett bra val för bakning och andra ändamål där den tunga smaken kanske inte är önskvärt. Denna process ger också en högre rökningspunkt, vilket gör den till en utmärkt kandidat för högkokt matlagning.

Mer om oliver, olivolja och oliver recept


Oliver sorter
Olive Brining och Curing
• Typer av olivolja


kokböcker

Oliver, ansjovis och kapers
The Passionate Olive: 101 saker att göra med olivolja
Olive Oil: färska recept från ledande kockar