Den korta historien om konserveringsmat

Från Napoleon till Mason Jars

Canning är en relativt ny utveckling i den långa historien om livsmedelsförvaring . Människor har torkade, saltade och fermenterade livsmedel sedan tidigare inspelade historia. Men att bevara mat genom värmebehandling och sedan försegla det i lufttäta behållare kom inte fram till slutet av 1700-talet.

I 1795 erbjöd Napoleon Bonaparte en belöning för den som kunde utveckla en säker, pålitlig livsmedelsskyddsmetod för sin ständigt resande armé.

Nicholas Appert tog utmaningen och introducerade ca 15 år senare en metod som involverade värmebearbetningsmedel i glasburkar förstärkta med tråd och tätning dem med vax. Den sista tekniken liknar den metod som vissa människor fortfarande använder för att försegla geléburkar med paraffinvax - en teknik, FYI, som inte längre anses säker).

Nästa genombrott var den första sanna "konserveringen" (i motsats till "bottling" eller "jarring") metod. Vid 1810 hade engelsmannen Peter Durand infört en metod för försegling av mat i "obrännbara" burkar. Den första kommersiella konserveringsanläggningen i USA startades 1912 av Thomas Kensett.

Det var inte förrän nästan ett århundrade efter att Nicholas Appert tog på Napoleons utmaning för livsmedelsbevarande att Louis Pasteur kunde visa hur tillväxten av mikroorganismer orsakar mat att förstöra. Innan det visste folk att konserveringsmetoder fungerade, men inte varför.

Överlappande med dessa utvecklingar, vid tiden för amerikanska inbördeskriget hade glasmatskonserver med metallklämmor och utbytbara gummiringar uppfunnits. Dessa burkar finns fortfarande tillgängliga idag, även om de vanligtvis används för lagring av torra varor än för konservering.

År 1858 uppfann John Mason en glasbehållare med en skruvgänga gjuten i sin topp och ett lock med en gummitätning.

Wire-clamped burkar som Lightning och Atlas burkar var i bruk från slutet av 1800-talet till 1964, och ändå dyker upp i gård försäljning och driftbutiker.

Under tiden på 1800-talet kom William Charles Ball och hans bröder in i konserveringsburken för mat och började köpa mindre företag. De blev snabbt ledare i branschen.

Alexander Kerr uppfann den lättillgängliga widemouthburkburken 1903 (en innovation som Ballbröderna snabbt duplicerade). Senare, 1915, utvecklade Kerr tanken på ett metalllock med en permanent fastsättning som en man som heter Julius Landsberger hade uppfunnit. Kerr kom upp med en metalldisk med liknande packning, hållen på plats med en gängad metallring. Det moderna 2-bitars konservelocket föddes.

Canning-tekniken fortsätter att utvecklas. Varumärken som Quattro Stagioni använder enstaka konserveringslådor som fungerar på samma sätt som den äldre 2-deliga konservanslocket.