Tomatval och lagring

Kylning är fienden av färska tomater

Det finns tusentals sorter av tomater i en mängd olika former, färger och storlekar. De vanligaste formerna är runda (Beefsteak och jordklot), päronformad (Roma) och den lilla körsbärstorleken (Cherry and Grape). Gula sorter tenderar att vara mindre sura och därmed mindre smakrika än sina röda motsvarigheter. I Förenta staterna idag är tomater andra i konsumtion endast till potatis.

Tomatval och lagring

När du väljer tomater på marknaden, använd din näsa.

Lukt blomman (inte stammen) änden. De mest smakrika kommer att ha en rik tomat aroma. Förvänta dig inte mycket från de i din stormarknad, även om de är märkta

Välj tomater som är runda, fulla och tunga för sin storlek, utan blåmärken eller fläckar. Huden ska vara spänd och inte skrynklig. Förvara fräscha mogna tomater på en sval, mörk plats, stav-sidan ner och använd inom några dagar.

Kylning är tomatens fiende, eftersom den upphäver smaken och gör köttet mjölkt. Den skyldige är en förening kallad Z-3 hexenel, som står för tomatens doft och smak. Utvecklingsprocessen som förvandlar tomatens linolensyra till Z-3 som gör att vår mun och näsa sjunger hindras av förkylning. Om du måste kyla en tomat, ta ut det ungefär en timme innan du använder den för att låta den återgå till rumstemperatur för att återuppliva någon lurande Z-3.

När du vinterar din trädgård kan du rädda några av de tomater som ännu inte har mognat genom att förpacka dem i tidningen och lagra i ett kylområde mellan 55 och 70 grader F i två till fyra veckor.

Förvara dem inte mer än två djupa och kontrollera dem ofta för att använda dem som har börjat mogna. Förvänta dig inte att de är lika bra som de du har mogit på vinstocken, men de kommer troligtvis fortfarande att bli bättre än köpköpta.

Konserverade tomater

Konserverade tomater finns i många stilar, inklusive hela, hackad, krossad, pasta (en koncentrat), puré (spänd), sås (något tunnare än puré och vanligtvis mer kryddat) och juice (det mesta av massan avlägsnas).Oöppnade konserverade tomater ska användas inom sex månader. När du öppnat, förvara konserverade tomater i en täckt glasbehållare i kylskåpet upp till en vecka. Torkad tomatpasta och sås kan frysas i upp till två månader. Frys en matsked tomatpasta i varje sektion av ett isbricka, dyka upp när det är fryst och täta i en lufttät väska för snabba, förutvalda tillsatser till soppor och såser. De behöver inte tinas innan de läggs till i dina recept i de flesta fall.

Frysning av tomater

Om du har frysplats bör du överväga att frysa ditt överskott av tomater i stället för hembakning . Det är bara så mycket lättare, och smaken och konsistensen är bättre, men de kommer inte längre vara bra för ny användning.

Att frysa, skölj och torka noggrant. Placera i plastpåsar i ziptop och suga ut luften med ett halm. Ingen peeling eller blanchering är nödvändig. När de tinas upp kommer skinnen lätt att glida av. De kommer att vara perfekta för kokta rätter och kommer att behålla mer av den färska smaken, i stället för den kokta, konserverade smaken.