Basmati ris med tallötter

Ris är en gemensamt serverad maträtt i Mellanöstern mat och de mer aromatiska sorterna som jasmin och basmati är de mest populära. Basmati är ett slankt, långkornigt ris som vanligtvis är associerat med indisk mat. Namnet är Hindi för "doftande". Native till indiska subkontinenten, det odlas nu och exporteras från Indien, Bangladesh och Pakistan.

Ris som kokas i Mellanöstern recept är oftast gjord som en pilaf. Det betyder att det är lagat i ett lager istället för vanligt vatten och brukar ha lagt till grönsaker och / eller kryddor. Vanligtvis är lök och vitlök sautad i olivolja tills det är genomskinligt eller till och med lätt karamelliserat. Basmati- eller jasminriset tillsättes sedan och kokas i några minuter i blandningen. Sedan tillsätts olika kryddor och kyckling eller grönsaksbestånd.

Denna fantastiska sidoprätt är full av nutty smak. Den redan nutty smak av basmati riset är förstärkt med några pinjenötter för att visa hur mycket du kan göra med ris.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blöt basmatirisen i kallt vatten i ungefär två timmar innan du lagar maträtten. Töm noggrant.
  2. Värm olivoljan över medium värme i en stor kastrull. Tillsätt hökad vitlök, pinjenötter och hackad lök. Saute i några minuter tills lök och vitlök är ömma.
  3. Tillsätt riset i kastrullen och blanda väl. Tillsätt grönsaksbeståndet och koka upp det. Minska värmen till medium låg och lock. Låt svalna i ca 20 minuter, fluff med gaffel och servera hett.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 390
Totalt fett 16 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 246 mg
kolhydrater 53 g
Kostfiber 2 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)