Murg Makhani: Smör Chicken Recept

Smör kyckling föddes i köket på Moti Mahal hotellet i Delhi på 1950-talet. Idag är det bland Indias mest kända livsmedel över hela världen. Många restauranger runt om i världen har versioner av det som inte är autentiska alls! Innan du ser vilken autentisk smör kyckling ska se ut och smaka på, borde du veta vad det inte borde vara - söt, fylld med matfärgning, full av russin eller tomatketchup - tyvärr kan du hitta dessa rätter med namnge "smör kyckling" på vissa restaurangmenyer.

Smör kyckling är av nordindiska ursprung, Punjabi att vara exakt. Det får sina underbara, distinkt smaker från de smarta tomaterna, yoghurt och smokey Kasuri Methi till sin sås. Detta kan göras som varmt eller mildt som du vill så det passar de flesta palats. Också känd som Murg Makhani smakar smör kyckling bra med Kaali Daal (svart linser) , naaner och en grön sallad.

Detta recept på smör kyckling är den verkliga affären. Om det känns som att ingrediensförteckningen är uttömmande, vänligen låt inte det avskräcka dig - de är alla bara vanligt förekommande ingredienser i indisk matlagning. Vi föreslår att kryddpulverna kommer från början (som i receptet) eftersom det här ger dig de bästa resultaten. Detta recept har testats och testats flera gånger och är älskat av alla som har ätit det.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Bland kyckling, limejuice , salt och rött chilipulver i en stor, icke-metallisk skål. Täck och låt marinera i 1 timme.
  2. Värm en platt panna eller griddle över medium värme och försiktigt steka (omväxlande ofta) kryddnejlika, pepparkorn, kanel, vikblad och mandel tills de mörknar något. Kall och tillsätt kardemomsfrön. Mala i ett grovt pulver i en ren, torr kaffekvarn .
  3. Bland yoghurt, kryddpulver (från föregående steg), korianderpulver, kummin och gurkmejpulver tillsammans och sätt dem till kycklingen. Låt det marinera i ytterligare en timme.
  1. Värm oljan i en djup panna över medelvärme. När det är varmt, lägg till lökarna. Stek till blek guldbrun i färg och tillsätt sedan ingefära och vitlökspastor . Stek i ytterligare en minut.
  2. Lägg kycklingen (reservera marinaden) och stek tills kyckling blir ogenomskinlig och köttet går från rosa till vitaktig färg.
  3. Lägg nu till tomatpastaen, kycklingstocken, kasuri methi och yoghurt-krydda marinade till kycklingen.
  4. Koka tills kycklingen är öm och såsen reduceras till hälften av sin ursprungliga volym.
  5. Smält smöret i en annan liten panna och häll den över kycklingen.
  6. Garnera med korianderblad och servera med naan och Kaali Daal.

För en äkta och traditionell kokt-över-kol-smak:

När smör kycklingen är kokad, gör en liten skålform med aluminiumfolie och lägg den ovanpå curry (så det är "flytande" på den). Värm en brikett av kol på öppen flamma tills det är varmt varmt och försiktigt sätta kolet i aluminiumfolieskålen. Täck skålen omedelbart. Ta bort locket innan du serverar det, kassera folieskålen och kol och servera. Curry kommer att infunderas med en rökig smak.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1315
Totalt fett 97 g
Mättat fett 16 g
Omättat fett 53 g
Kolesterol 163 mg
Natrium 401 mg
kolhydrater 46 g
Kostfiber 18 g
Protein 78 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)