Polsk Pumpasoppa (Zupa Z Dyni) Recept

Polsk pumpa-soppa, som kallas Zupa z Dyni (ZOO-pahz dih-EE) eller Zupa Dyniowa (ZOO-pah dih-NYOH-vah), har en ren pumpasmak med rikedom av god kvalitet (hemlagad föredragen) kycklingmassa.

Pumpa frön hittade sig från Amerika till Europa och en kärleksaffär började.

Traditionell polsk pumpasoppa använder inte örter och kryddor som finns i många moderna versioner - bara en riven morot, salt och peppar och halv och en halv.

Drop potatisdumplings - Kartoflane Kluski - ge tuggfaktorn för denna smidiga puré.

Konserverad pumpa kan användas, i vilket fall soppen blir mörkare i färg.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en stor gryta eller nederländsk ugn kombinerar köttet från en 2-punds pajpumpa eller 2 (14 ounce) burkar pumpa puré, 4 koppar vatten, 4 koppar hemlagad eller god kvalitet kycklingmassa och 1 skalad och riven morot.
  2. Koka upp, minska värmen, täck och koka över medium låg värme i ca 1 timme eller tills grönsaker är mjuka. Om du använder konserverad pumpapuré tar det mycket mindre tid.
  3. Överför till en mixer eller matberedare (i partier, om nödvändigt) och puré tills mjuk. Återgå till kastrullen.
  1. Tillsätt härdad halv och halv till soppa och varm. Servera i uppvärmda soppskålar med dropppotatisdumplings.

Visste du att pumpor är en frukt?

Det är sant. Pumpor är squash och, från en botanisk synpunkt, anses squash vara frukt eftersom de innehåller frön från växten. Pumpa anses vara en vinterkvash, även om det är en varmvädersgrödor men de kan lagras genom vintern och därmed deras namn.

Det finns fyra arter av vinter squash - curbita pepo (ekollon, spaghetti och andra), cucurbita moschata (calabaza och andra), cucurbita mixta (butternut och andra) och cucurbita maxima (hubbard, turban, banan och andra) med pumpasorter i dem alla.

Vinter squash är hög i vitaminerna A och C, järn och riboflavin. Köttet är fastare än sommarkvash och kräver längre matlagning och huden är oätlig. När du väljer, leta efter squash som är tung för sin storlek och har en hård, djupfärgad, fläckfri hud.

Här är fler saker vi slår vad om att du inte visste om pumpa och 15 sätt att använda dem i matlagning.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 89
Totalt fett 3 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 11 mg
Natrium 309 mg
kolhydrater 12 g
Kostfiber 2 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)