Marockansk Chicken Tagine med Nigella Frön (Black Seeds eller Sanouj)

Om du redan har vana att laga marockansk mat, vet du säkert att det är lätt att bygga på ett antal grundläggande recept för att lägga till grönsaker, bönor eller andra ingredienser eller att justera och experimentera med kryddor, till exempel att lägga till lite smen eller kanske några Ras El Hanout . Som exempel fungerar kyckling med konserverad citron och oliver som en grund för ett antal kyckling och grönsaker tagines, inklusive kyckling med fänkål eller en barnvänlig kyckling och potatis tagine .

Här är dock samma start tagine klädd med ett ofta överlookat krydda. Nigella frön , även känd som svarta frön (eller sanouj på marockanska arabiska), ger en lätt oregano-liknande väsen till denna klassiska marockanska kyckling tagine. Saffron, ingefära och vitpeppar låna doftande kryddor. Kanel och konserverad citron är valfria, liksom röda oliver.

Tillagningstiden är förberedd i en traditionell lera eller keramisk tagine . Tiden kommer att minskas med en timme om du lagar mat i en vanlig kruka. Måltiden serveras traditionellt direkt från tagine eller på en gemensam tallrik, där varje person äter från sin egen sida av maträtten. Servera marockanskt bröd för att skopa upp kyckling och sås.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Häll olivoljan i basen av en tagine eller botten av en bred kruka eller nederländsk ugn. Fördela skivad lök över botten.
  2. Koka i kyckling med den hackade löken, vitlök, marknigella, hela nigella och kryddor. Ordna kycklingbenet ner i mitten av tagine eller potten och fördela de hackade löken runt.
  3. Virvla 1/3 kopp vatten i skålen för att rengöra kryddorna, lägg sedan vattnet i taginen eller potten. Om du använder smen, lägg den till vätskorna.
  1. Garnera tagine med cilantro bukett, citron och oliver. Följ en av kokningsmetoderna nedan.

Om du lagar mat i en tagine , täck och placera taginen på en över medium låg värme. Använd en diffusor om du använder en annan värmekälla än gas. Låt taginen värma långsamt till en simmer och minska sedan värmen till den lägsta temperaturen som är nödvändig för att bibehålla simmen. Koka kycklingen i en och en halv till två timmar eller tills det är mycket ömt, avbryta matlagningen för att kontrollera på vätskor. Kycklingen ska vara öm nog att klämma av benen och såsen bör minskas tills den är tjock och inte vattnig. Kassera korianderna och servera direkt från taginen.

Om du lagar mat i en kruka eller nederländsk ugn, täck och ta kycklingen till en simma över medelhög värme. Minska värmen till medelstora eller medellånga och fortsätt tillagning, rör om och om och vrid kycklingen en eller två gånger, i ytterligare en timme eller tills kycklingen är öm nog att plocka lätt från benen. Håll ögonen på vätskans nivå under matlagningen för att undvika att kyckla kycklingen och tillsätt lite mer om det behövs. När kycklingen är kokad, var noga med att minska vätskorna (om det behövs) till en tjock sås, kassera korianderna och servera.