Kokolja rökpunkter

Rökpunkter på olika fetter och matoljor

Matoljor och fetter reagerar annorlunda mot värme, men i allmänhet ju hetare de blir desto mer bryter de sig och börjar så småningom röka.

(Bläddra ner för att se jämförelsetabellen över rökpunkterna i olika oljor och fetter.)

Det betyder att vissa oljor är bättre för hög värmekokning , som sautéeing eller fritering , än andra. Temperaturen vid vilken en viss olja börjar röka kallas dess rökpunkt .

Att säga att en olja har en hög rökpunkt betyder att den kan upphettas till en relativt hög temperatur innan den börjar röka.

Varför är detta viktigt? För en sak, om du lagar mat med olja som är uppvärmd förbi dess rökpunkt, kommer det att ge en bränd smak till din mat. Men också att värma din olja för långt bortom dess rökpunkt kan eventuellt starta en eld. Så det är en bra idé att veta hur varmt din olja kan gå så att du alltid använder rätt olja för jobbet.

Vegetabiliska oljor har högsta rökpunkter

Vegetabiliska oljor har som regel högre rökpunkter än djurbaserade fetter som smör eller svamp. De viktigaste undantagen är hydrogenerad vegetabilisk förkortning, som har en lägre rökpunkt än smör, och olivolja , som har en rökpunkt ungefär lika med svin.

Raffinerad olja och lättfärgade oljor

En annan faktor är graden av förfining av en given olja. Ju mer raffinerad en olja desto högre är rökpunkten.

Det beror på att raffinering tar bort orenheter som kan få oljan att röka. En enkel tumregel är att ju lättare oljan är, desto högre är dess rökpunkt.

Slutligen är det viktigt att notera att någon given oljes rökpunkt inte är konstant över tiden. Ju längre du exponerar en olja för att värma, desto lägre blir dess rökpunkt.

När du friterar mat , kommer små bitar av smet eller bröd att släppa in i oljan, och dessa partiklar accelererar oljans nedbrytning, sänker dess rökpunkt ännu mer. Så i allmänhet kommer fräschare olja att ha en högre rökpunkt än olja du har lagat med en stund.

Nedan visas ett bord som visar rökpunkterna för flera av de vanligaste matlagningsfett och oljor. I vissa fall ser du en temperaturintervall snarare än en enda rökpunkt, på grund av olika grad av förfining bland många märken av oljor och andra variationer.

Rökpunkter på fetter och oljor

Vegetabilisk förkortning (hydrogenerad) 325 ° F
Smör 350 ° F
Kokosolja 350 ° F
Ister 375 ° F
Olivolja 325 ° F - 375 ° F
Majsolja 400 ° F - 450 ° F
Druvkärneolja 420 ° F - 428 ° F
Canolaolja 425 ° F - 475 ° F
Klarat smör 450 ° F - 475 ° F
Solrosolja 450 ° F - 475 ° F
Sojabönsolja 450 ° F - 475 ° F
Safflower Oil 475 ° F - 500 ° F