När man ska använda olivolja, när man inte använder olivolja

Reader Fråga: När ska jag använda olivolja, när ska jag inte använda olivolja och varför?

"Jag har hört mycket nyligen om fördelarna med att använda olivolja. Jag har provat det på olika livsmedel med stor framgång, men jag undrade - kan jag laga mat på samma sätt som möjligt med vegetabilisk olja? Om så är fallet, kan någon variation av olivolja användas? "

Vårt svar: Det här är en bra fråga! Vi ser ofta olivolja som används topiskt på rätter som sallad eller pasta, men du kan laga mat med olivolja på samma sätt som du gör med vegetabilisk olja.

Och det är också mycket friskare för dig!

Låt oss börja med en förklaring av vad olivolja är, exakt. Som namnet antyder är det flytande fettet som härrör när hela oliver pressas. Smaken kan variera beroende på olivträdets höjd, odlingsregionen, skörden och själva extraktionsprocessen.

Det finns olika variationer av olivolja som du kommer att se i din lokala stormarknad, oftast extra jungfruolja, jungfruolja och olivolja. Extra jungfru hänvisar till olja som kommer från kallpressade oliver medan andra olivoljor är blandningar av både kallpressade och bearbetade oljor. Extra jungfruolja tenderar att ha en mer grön färg och en mer uttalad fruktig arom. Processen att göra det är tidskrävande och rigorös vilket bidrar till sitt högre pris.

Smaken av extra jungfruolja är bäst för kalla applikationer som salladsdressingar, dips och efterföljande drizzles över hummus, pizza eller pasta.

Men när du använder olivolja för att steka eller i andra uppvärmda applikationer, kommer smaken inte att vara så uttalad, så det finns ingen anledning att spendera pengar på extra jungfruoljor.

I allmänhet, när olivolja används för matlagning, är det bäst att bäda friterar endast. Men det är definitivt inte perfekt för fritering eftersom den har för låg rökpunkt och överhettas.

Om du letar efter en hälsosam olja för att steka med, är canola ett bra alternativ.

Eftersom smaken av olivoljor kan variera bör du prova en mängd olika varumärken för att hitta den du gillar bäst. Håll sedan en stor flaska extra jungfru till hands för efterbehandling och en bra vanlig olivolja för allmän matlagning. Tänk på att oljor försämras och blir föråldrade över tiden, så var noga med att använda din olja medan den är ny och efter ett år kommer det till och med den bästa extra jungfruvan inte att vara bra för råa applikationer men kan fortfarande användas för matlagning.