Sinterklaashistorien

Lär dig allt om den här holländska julhelgen Figur

På grund av St. Nicolas, barns skyddshelgon, är Sinterklass (namnet en sammandragning av Sint Nikolaas ) en legendarisk julfigur som fejras i Nederländerna. Även om det liknar jultomten är han en äldre man med en full, vit skägg som bär rött, Sinterklass är en allvarligare figur, skänker en biskops huvudbonad och bär en lång, krullad herdens personal.

Holländarna firar Sinterklaasfestivalen som ära livet av St.

Nicholas, och även om St. Nicholas alltid visas med sin biskops klädsel, tenderar holländarna att se honom som en vänlig gammal man, snarare än som en katolsk helgon. Resultatet är att Sinterklaas firas av holländare i alla åldrar och övertygelser, utan några riktiga religiösa konnotationer.

Sinterklaasfestivalen

Denna verkliga jultomten föddes till rika föräldrar i det tredje århundradet i Patara (området var grekiskt då, men är nu en del av Turkiet). Han tillbringade sitt liv och gav bort sina pengar till de fattiga och gjorde goda gärningar. Han dog den 6 december och det är det här datumet som herdes. Sinterklassens fest hålls den 5: a och 6: e december.

Semestern, som består av S: t Nicholas Eve och St. Nicholas Day, observeras genom att utbyta gåvor och chokladbrev (av mottagarens första). Det är också vanligt att göra godmodiga roliga av dina nära och kära, genom humoristisk poesi skriven av givaren, och erbjuda den ökända "överraskningen", som i grunden är en (hemlagad) gaggåva som döljer en annan present inuti.

I Holland är det vanligare att ge presenter på Sinterklaas än på julen, vilket är en dag att spendera tillsammans med familjen och gå i kyrkan.

Sinterklassens mat

På festivalen i Sinterklaas, holländarna njuta av en mängd olika godis inklusive kakor, godis och bröd. Traditionella recept är speculaas (kryddade kakor), kruidnoter (mini kryddade kakor), pepernoten (små anisade smaksatta honungskakor), taai-taai (aniseed och honungsmakade figurer), mandel fyllda bakverk , chokladbrev och duivekater (en söt festlig bröd).

Mulled vin , kallad bischopswijn , är också åtnjutad.

Vifta en morot

Holländska barn tror att Sinterklaas skriver ner om de har varit stygg eller snäll i sin röda bok. Sinterklaas rider en vit häst, och barnen sätter morötter i sina skor för sin häst och hoppas att St. Nicholas kommer att byta dem till presenter om de var bra.

Sinterklass Vs. Santa

Det sägs att Sinterklaas var föregångare till jultomten. Historiker tror att holländska och tyska bosättare tog traditionen med dem till Amerika. Där omvandlades hans katolska klädsel gradvis till den jolly icke-sekteriska röda kostymen med den vita pälsstycken som vi alla är så bekanta med. Dessutom gav hans lätta ram vägen till en välplastad potbelly och hans tillförlitliga vita stjärna handlades in för en reinkropp. På något sätt står både Sinterklaas och Santa Claus för generositet av ande och vänlighet till barn.