Vad är Sautéeing?

Du behöver en hetpanna Så maten lagar sig snabbt

Ordet sauté (uttalad "saw-TAY") hänvisar till en form av torrkokning som använder en mycket het och en liten mängd fett för att laga maten mycket snabbt. Precis som andra värmeberedningsmetoder brinner sautéeing matens yta när det lagar mat och utvecklar komplexa smaker och aromer.

När sautéeing är det viktigt att få pannan mycket varm, tillsätt sedan fettet (smör eller olja) och låt det bli varmt också innan maten läggs på pannan.

Detta heta fett hjälper till att belägga maten så att ytan brinner jämnt .

En annan nyckel är att undvika överbelastning eller överbeläggning av pannan. För att uppnå önskad brunning av maten måste pannan vara varm under hela matlagningsprocessen. För mycket mat i pannan släpper upp värmen, vilket får maten att ånga eller koka i stället för sauté.

Slutligen, när du sauté vill du hålla maten i rörelse. Ordet sauté betyder egentligen "hoppa" på franska. Kasta eller vända maten i pannan säkerställer att den kokar jämnt, men det hjälper också att hålla pannan varm.

Anledningen till att det är viktigt att hålla maten i rörelse är att när en varm sak möter en kallare sak, träffas temperaturen i mitten. Den svalare saken blir varmare medan den heta svalnar ner.

Hur Sautéeing fungerar

För att illustrera, föreställ dig en panna med gröna bönor att laga mat i den. Bönorna i botten av pannan, närmast värmekällan, är trevliga och varma, medan de på toppen, där de utsätts för luft, är svalare.

Och ju längre de sitter så här, desto större blir denna skillnad i temperatur.

Än så länge är allt bra. Men du kommer till slut att vilja laga bönorna på toppen också. Och när du vrider dem kommer de från toppen att komma i kontakt med pannans yta och eftersom de är svalare sänker de faktiskt temperaturen på pannan .

Detta leder till samma problem som tidigare nämnts, där maten slutar ångas i stället för sautéing. Därför försöker vi hålla allt som rör sig mer eller mindre ständigt.

För att underlätta detta har vissa sautépannor sluttande sidor, vilket gör det lättare att vända de föremålen i pannan utan att vända dem över hela köket. Det är dock värt att notera att denna flippande eller kasta tekniken bara är praktisk med mindre bitar av mat, särskilt grönsaker.

Så för steker, större styck av fjäderfä, fiskfiléer och så vidare, är det mer benägen att använda en teknik som kallas stekpanna istället för sautéing - även om skålen faktiskt kallas sauterad solfilé eller vad som helst. För en demonstration, här är en video om hur man sauté grönsaker.

Förresten, när du sauté hemma, behöver du inte kasta maten runt i pannan. Om du aldrig har gjort det förut, vill du inte sluta med mat över golvet, eller dina barn eller ditt husdjur. Det är bra att använda en träsked eller värmesäker spatel för att flytta maten runt. Men om du vill öva din kasta, använd en cool panna med några torra bönor i den.

Pan-Frying Vs. sauteeing

Vad är stekpanna? Det är mycket som sautéeing, men med några viktiga skillnader.

Förutom det faktum att det inte finns några kasta, använder stekpannan lite mer fett och något lägre temperaturer än sautéing. Det gör det till en bra metod för matlagning av större köttstycken som inte skulle ha tid att laga mat genom att med sautéing är maten inte i pannan mycket länge.

Därför färdigställs större köttstycken ofta i ugnen efter att ytan har kokats i önskad grad.

Se även: Hur stekas