Klassisk marockansk Harira-Tomat, Lentil och Kikärtsoppa

Harira är en äkta marockansk soppa av tomat, linser och kikärter, men innehåller också kött, vilket gör det till en fyllning och tillfredsställande maträtt. Det finns många variationer, och recepten skickas ofta ner från generation till generation. Vissa versioner, som den här, har trasiga bitar av vermicelli och smen-ett konserverat smör med en parmesanliknande smak.

Harira recept ger en läcker, hjärtlig soppa som kan serveras som en fyllig lunch eller lättmiddag. Även om det serveras året runt är det särskilt populärt under Ramadan , när det serveras att bryta snabbt.

Receptet följer tryckkokningsmetoden som ökar matlagningen. För att anpassa tillagningstiderna för traditionell simning i en lagerpot, följ anvisningarna för den traditionella stockpot-metoden.

Innan du fortsätter med receptet, läs stegen i förväg för en enklare matlagningsprocess.

Vad du behöver

Hur man gör det

Före tiden

Se till att du har alla ingredienserna. Innan du börjar laga soppen:

 1. Plocka persilja och korianderblad från sina stjälkar. Små stammar är okej men kasta långa, tjocka bitar utan blad. Tvätta örterna, dränera väl och finhack dem med hand eller med en matberedare.
 2. Blöt och skinn kycklingarna. (Du kanske vill suga dem natten innan du lagar mat.)
 3. Skala, frö och puré tomaterna i en mixer eller matberedare. Eller stew tomaterna och skicka dem genom en matkvarn för att ta bort frön och huden.
 1. Plocka igenom linserna och tvätta dem.

Montera de övriga ingredienserna och följ stegen nedan.

Brun köttet

 1. Sätt köttet, soppbenen och oljan i en 6-kvarts eller större tryckkokare.
 2. Över medelvärme, laga köttet i några minuter, omrör för att bruna alla sidor.

Gör lageret

 1. Lägg till koriander, persilja, selleri, lök, kikärter, smen (om du använder), kryddor och tomater. Rör om 3 koppar vatten.
 2. Täck noggrant och värm över hög värme tills tryck uppnås. Minska värmen till medium, och koka i 20 till 30 minuter. Avlägsna från värmen och släpp trycket ut.

Gör soppan

 1. Lägg linserna, tomatpastablandningen och 2 liter vatten till förrådet.
 2. Lägg åt sidan (men lägg inte till ännu) antingen riset eller vermicelli.
 3. Täck pannan och värm soppen över hög värme tills trycket uppnås. Minska värmen till medium och fortsätt matlagning.

Om du lägger till ris: Koka soppen på tryck i 30 minuter. Släpp trycket och tillsätt riset. Täck och koka med tryck i ytterligare 15 minuter.

Om du lägger till vermicelli: Koka soppen på tryck i 45 minuter. Släpp trycket och tillsätt vermicelli. Koka upp soppen, avtäckt, i 5 till 10 minuter eller tills vermicelli är fyllig och kokad.

Torka soppen

 1. Medan soppen lagar matlagning gör du en (soppförtjockare) genom att blanda ihop 1 kopp mjöl med 2 koppar vatten. Ställ blandningen åt sidan och rör eller vispa det ibland. Mjölet kommer i slutändan att blandas med vattnet. Om blandningen inte är slät när du är redo att använda den, skicka den genom en sik för att ta bort klumpar.
 1. När riset (eller vermicelli) har kokats, smaka på soppen för kryddor. Tillsätt salt eller peppar om så önskas.
 2. Ta med soppan till en hel simmer. Långsamt - och i en tunn ström - häll i mjölblandningen. Rör ständigt och håll såpan simmering så att mjölet inte håller sig fast i botten. Du kommer märka att soppen börjar tjockna när du har använt ungefär hälften av mjölblandningen. Hariras tjocklek är upp till dig. Några gillar att tjockna buljongen så att den uppnår en krämliknande konsistens.
 3. Koka upp den tjockade soppen, rör om ibland, i 5 till 10 minuter för att laga mat från smaken. Ta bort soppen från värmen.

Tips för att göra Harira

Traditionell Stockpot Metod

Om du inte har en tryckkokare, använd en 6- eller 8-kvarts lagerbehållare. Följ anvisningarna ovan, men justera tillagningstiden enligt följande:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 199
Totalt fett 11 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 27 mg
Natrium 927 mg
kolhydrater 15 g
Kostfiber 4 g
Protein 11 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)