Allt om Star Fruit (Carambola på spanska)

Stjärnfrukt är inte en häftfrukt i USA, men restauranger använder dem som garnering. Den stjärnformade frukten finns i överflöd där de är starkt odlade i delar av Sydostasien, Kina och Stilla havet.

Carambola, botaniskt känd som Averrhoa carambola L., är infödd till Orienten trots det spanska ljudet av dess namn. Det kallas ofta en stjärnfrukt på grund av skivornas form när den skärs horisontellt.


Stjärnfrukten har fem lober täckta i en ätbar vaxaktig gul hud. Smaken av det gula köttet påminner om citrusfrukter och varierar från ganska surt till mildt söt, beroende på sorten. Vissa innehåller små mörka frön i mitten.

Stjärnfrukt i USA

Carambolas är nu en växande kommersiell gröda där de flesta odlas i Florida. Prime skörd säsongen är från sen sommar till tidig vinter, men vissa kommer att bära frukt året runt i tropiska måttliga platser. De som har grönsaker på löparna kan modifieras ytterligare vid rumstemperatur. På grund av deras popularitet som garnering säljs nu stjärnfrukt på många specialproduktmarknader samt större livsmedelsbutiker.

Hur man äter star frukt och matlagning tips

Friska carambolas är ofta ätna i handen som de flesta frukter, liksom i sallader, även om den mest populära användningen för långt i USA är för garnering. Prova att ersätta stärkfrukt för citrus i både salta och söta recept.

Att skära en stjärnfrukthack av toppen och botten av frukten. Skär sedan de gröna kanterna längs varje "punkt" på stjärnfruktens sidor. Skär sedan stjärnfrukten horisontellt för att skapa signaturstjärnorna. Ta bort fröna (eller ej) och ät bort. Smaken har beskrivits som både söt och lite sur.

Njurar och Starfruit

En anteckning om hur du äter stjärnfrukt ordentligt: ​​om du inte har några njurproblem kan du äta all stjärnfrukt du vill ha. Om du har problem med njurfunktionen eller om njurarna annars är nedsatta kan du äta stjärnfrukt vara farlig. Kallade "stjärtfruktförgiftning", symtom innefattar persisterande hicka, illamående, kräkningar, agitation, sömnlöshet, mental förvirring och konvulsioner som uppträder inom en till fem timmar att äta frukten. Om du upplever dessa symptom, kontakta läkare.

Plocka den bästa Star Fruit

Stjärnfrukt i sitt bästa är sötaste i sin ljusgula färg. Du kan också se den grön, som smakar lite surare. Människor har olika preferenser, så välj båda och ta reda på vilka du föredrar. Ju större stjärnfrukt, desto snyggare blir det. Du vill också välja stjärnfrukt som är fri från fläckar och fast vid beröring. Så du vet, stjärnfrukt bör hållas i kylskåpet och hålla upp till två veckor.