Parning öl och choklad

Parning av vin och mat har varit en älskad övning av foodies under lång tid. Parning öl och mat är ett senare fenomen, åtminstone i länder utanför Europa. Ölälskare på platser som Belgien glömde aldrig det mycket naturliga förhållandet som öl har med nästan någon form av mat.

Öl-renässansen utanför Europa reignited intresse för öl och matparningar de senaste åren. Dessa dagar är det nu nästan vanligt att hitta öldiner som presenteras i alla delar av världen från Boston, Massachusetts till Sydney, Australien.När man kopplar öl med allt är det viktigt att komma ihåg de tre Cs-jämför, kontrast och rensa.

Den första C, jämför, avser att hitta liknande smaker i öl och mat. Till exempel, om du serverar rostad kött, gör en torr porter med massor av smakliga smakämnen en bra följeslagare. När du kontrastar smaker i en öl och mat du letar efter smak i både det, medan olika, kan komplimangera varandra och skapa en spännande parning. Tänk dig, till exempel, en tårta och smaksatt surt öl i parning med en söt, fruktdress. Och slutligen är rensningsaspekten av öl alltid viktig i sitt förhållande till mat. Alla öl rensar gommen i viss mån men vissa stilar gör det mer effektivt. Pilsner är en utmärkt rengöringsmedel. Det är brusande och har en fin hoppy lager snap i slutet av drycken. Detta gör det till en bra följeslagare för feta livsmedel som korv eller pizza, eftersom det renar gommen mellan varje bit.I viss mån är de första två Cs också användbara med choklad. Tänk på dina favorit chokladdiskar. Magiken hos dem har förmodligen något att göra med liknande eller motsatta smaker som blandar sig för att bli mer än summan av delarna. Mörka, bittra chokladpar briljant med söt frukt - en kontrasterande parning - medan söt choklad sirap gör söt mjölk desto bättre - en jämförelseparrering.När vi pratar om parning öl och choklad blir det uppenbart hur variablerna blir nästan oändliga.

Ett bra ställe att börja är med en mjölfri chokladkaka - tät, söt och fylld med mörk chokladgodis. Servera den med en pint torr eller irländsk stout och du anställer alla tre Cs. De mörka, rosta smakerna av stouten jämnar nästan perfekt med den mörka choklad. Söttheten från sockret i kakan står i kontrast till ölens bitterhet - varje smak lyfter och lyfter fram den andra. Slutligen kommer den kalla, krämiga stouten att rena gommen snyggt mellan varje bit.

Kombinationen av en väldigt mörk chokladkaka - minst 80% kakao - med en söt öl som Leffe Blonde flipper den kontrasterande parningen av bitter och söt på huvudet. De rika, söta smakerna hos blondinen tämmer den skarpa, bittera, nästan sura choklad. Samtidigt lyfter choklad kryddorna ut ur öl och blandar med dem för en helt ny smakupplevelse.

Överväg att kasta ett choklad- och ölparringsparti. Samla sju eller åtta chokladrätter - mer och mer seriös gom trötthet börjar börja - och så många olika öl. Gå för variation. Du kan fokusera på olika typer av chokladstänger för en renare upplevelse, men det tenderar att vara ganska begränsande.

Chokladpudding, kakor, tårta och jämn mol "kan alla vara fantastiska parringsalternativ för öl. Var lika experimentell med dina ölval. Naturligtvis, inkludera en stout eller två men tänka mer i stort. Samla en sur belgisk öl, en IPA, en lager och något annat som griper din fantasi. Servera dina gäster små portioner av både chokladrätter och öl. Uppmuntra alla att leta efter sin favoritkombination.

Det finns ingen rätt eller fel sätt att para öl och choklad. När du experimenterar hittar du några parningar som du gillar bättre än andra. Vissa kombinationer verkar helt enkelt fel. Men alla kommer att ge nya och oväntade smaker ur både öl och choklad.