Marockansk Harira

Variationer och tekniker för Marockos berömda lins- och tomatsoppa

Harira är Marockos berömda tomat- och linssoppa, ett recept som varje marockansk kock har i sin samling. Det är lite av en god maträtt, eftersom den innehåller kött - nötkött, lamm eller kyckling - såväl som baljväxter. Den är väldigt kryddat med ingefära, peppar, gurkmeja och kanel, och har också en stark mängd färska örter som koriander och persilja. Inkluderingen av selleri och lök ger soppen lagt till djup och textur.

Även om gjort under hela året, och ses vid fester och bröllop, är harira älskad av marockaner under Ramadanmånaden när det ofta serveras att bryta snabbt i solnedgången. Vissa familjer tycker också om att äta harira vid suhoor , maten som tas tidigt på morgonen innan en fasta dag börjar officiellt.

variationer

Harira recept varierar kraftigt från en familj till en annan och skickas ofta ner generation till generation. Vissa kockar gör soppljuset i konsistens medan andra föredrar en mer fyllnadsversion med kikärter och ris eller brutna bitar av vermicelli .

En marockansk kock kan gynna mer tomat, där en annan kommer att blanda i mer linser, eller kanske lägga till paprika till receptet. Färsk citronsaft kan också pressas in om så önskas. En ingrediens som vissa människor inkluderar är smen , ett konserverat smör med en distinkt, parmesanliknande smak. Men oavsett vilka ingredienser kocken föredrar, kommer han eller hon sannolikt att förtjocka Hariras rika buljong med antingen ägg eller mjöl.

Moderna kökstekniker och tips

Den traditionella metoden att göra harira kräver avsevärd förberedelse och tillagningstid, men många kockar använder en matberedare och tryckkokare för att påskynda processen. Dessutom förbereder många familjer i stora mängder ingredienserna i förväg och fryser dem så att soppan kan ske med kort varsel.

Ett klassiskt Harira Recept

Här är ett klassiskt harira recept att försöka, men gärna lägga till eller subtrahera ingredienser efter eget tycke. En harira soppblandning finns på vissa Mellanösternmarknader och på mataffärshyllor i Marocko, men blyg från den. Istället börjar du samla de färska ingredienserna för att göra din egen harira från början. Soppen drar nytta av att sitta som smakerna kommer att smälta och soppen kommer att tjockna. om du planerar att äta det samma dag som att laga mat, lägg i kylskåpet lite för att hjälpa soppen att tjockna upp.

Som de säger i Marocko- bahah'ha ! -till din hälsa!